You are here

Neophodne vrste treninga za MMA

Neki sportovi zahtevaju da imate prvenstveno dobru fizičku spremu, dok sa druge strane postoje sportovi koji favorizuju veštinu. Da bi ste postali mma borac morate obuhvatiti više vrsta treninga gde se podrazumevaju treninzi snage, kondicije, fleksibilnosti i naravno tehnike odnosno borilačke veštine.

Tehnike su prva stvar koje se moraju naučiti. Iz različitih borilačkih sportova, poput rvanja, boksa, tajlandskog boksa, jiu nitse, judoa, se uče bazične stvari koje čine temelj ovog sporta. Ovakav vid treninga uključuje borbu u stand up-u, klinču i na parteru. Ručni udarci iz boksa, nožni udraci iz thai boksa, rušenja iz rvanja i poluge i gušenja na parteru iz jiu jitse su samo neki od osnovnih elemenata tehničkog mma treninga. Kardio trening je sledeća stavka koja je nezaobilazan ovog sporta. Borba u kavezu iziskuje puno energije i dosta puta se dešava da veoma snažni borci ne mogu da odrade ceo meč zbog nedostatka kondicije. Snaga u ovom sportu ne sme da preovlada nad kondicijom, jer je izdržljivost jedna od najbitnijih stavki u svakoj borbi. Treninzi poput trčanja, sprinteva, radu sa tegovima manje težine, skokovi i razne gimnastičke vežbe doprinose boljoj izdržljivosti i jačoj kondiciji. Intezitet ovih treninga mora biti na visokom nivou i mora predvideti sva moguća dešavanja u toku meča. Funkcionalna snaga i eksplozivnost su sledeći deo koji obuhvata trening jednog mma borca. Da bi postigli nivoi neophodne snage i generisali je u silu tokom meča, mora se raditi sa velikim težinama. Vežbe poput mrtvog dizanja, čučnja i benč presa su najbitnije jer izgrađuju pravu i neophodnu snagu celog tela. Eksplozivnost dobijamo kreoz pliometrijske vežbe, poput skokova na kutiju, raznih sklekova odbacivanjem od poda i slično, a kombinovanjem sa vežbama snage dobijamo željenu definiciju koju nazivamo strenght and power. Telo mma borca mora biti spremno na svaku situaciju, a to je ujedno i jedan od prvih zadataka svakog vežbača ko želi da postane ozbiljan mma borac. Fleksibilnost je još jedan redovan trening u okviru bilo kog mma programa. Da bi mogli da plasiramo visoke nožne udarce neophodna nam je dobra fleksibilnost. Borba u parteru takođe iziskuje naprednu fleksibilnost koja se odslikava u tehnikama iz brazilske jiu jitse. Što nam telo bude razgibanije veće su nam šanse da brže i efikasnije „završimo“ protivnika sa nekom od poluga gde su noge i kukovi primarni. Jedan trening fleksibilnosti se sastoji od statičkog i dinamičkog istezanja. Dinamičko istezanje se preporučuje dva puta dnevno, a statičko se preporučuje posle grappling treninga. Dobra fleksibilnost znači jaču i izdržljiviju mišićnu muskulaturu koja je mnogo otpornija na povrede.

Svi pomenuti vidovi treninga su veoma bitni i nije dobro propuštati bilo koji od njih. Kombinovanjem ovih treninga i dobrim nedeljnim rasporedom, dolazimo do dobrih rezultata i napretka. Ako želite da postanete mma borac, izgradite svoj um i telo na već proverene načine, a ostalo dolazi samo od sebe. Uspeh prati upornost.