You are here

Pobednici oduševljeni 25. Beogradskim maratonom

image

Na jubilarnom 25. beogradskom maratonu učestvovalo je 2.328 maratonaca (339) i polumaratonaca (1.989), a u „Kurir” trci zadovoljstva na 5 km, prema proceni organizatora i policije, oko 20.000 trkača svih uzrasta.

Pobednik maratona je Kenijac Džejms Kiptum Barmasai koji je trijumfovao s rezultatom 2:16:01 ispred trojice zemljaka, ostvarivši i najveću pobedničku marginu. Drugoplasirani Henri Kipjego Kempboi kasnio je gotovo sedam minuta po vremenu koje je više odgovaralo gledaocima nego trkačima. I u konkurenciji maratonki pobeda je pripala Keniji, zahvaljujući Meri Lorenge Ptikani koja nije imala dostojne rivalke. Pobedila je sa 2:42:47, ali nije bila zadovoljna rezultatom, jer je praktično celu trku pretrčala sama. Drugoplasirana Turkinja, Esra Gulu, stigla je na cilj petnaestak minuta kasnije – 2:57:07.

Maratonska trka bila je i prvenstvo Balkana i Turkinja Esla je osvojila zlatnu medalju, a na pobedinčko postolje u muškoj konkurenciji popeli su se njen zemljak Erkan Muslu, drugoplasirani Hristo Stefanov (Bugarska) i trećeplasirani Joanis Papadopulos (Grčka). U polumaratonu, koji je bio i zvačni šampionat Srbije, pobede u ukupnom plasmanu i bgmaraton_osvezenjeSapicšampionske titule osvojili su Ana Subotić (Javor, Ivanjica) s 1:24:34, koja je samo pre nedelju dana na Roterdamskom maratonu ispunila A olimpijsku normu za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu i Kristijan Stošić (Mladost, Užice) s 1:10:12. U „Kurir” trci zadovoljstva na 5 km učestvovao je i veliki broj ličnosti iz javnog života, a među njima bio je i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, a jedno vreme društvo na stazi pravili su mu Aleksandar Šapić, predsednik organizacionog odbora 25. Beogradskog maratona i Božidar Đelić, član glavnog odbora DS, doktor Feel Good...

bgmaraton_osvezenjeDjelicbgmaraton_osvezenjefeelgood
Pobednici ovogodišnjeg Beogradskog maratona, Džejms Barmasai i Meri Ptikani iz Kenije, pre povratka u Najrobi zajednički su izjavili da su oduševljeni celim događajem i atmosferom u Beogradu. bgmaraton_osvezenjePobednikBez obzira na nešto otežane vremenske uslove za maratonsku trku, s obzirom na temperaturu od 23 stepena i pojačan vetar koji su ih ometali tokom većeg dela trke, takmičari iz Kenije posebno su istakli dobru organizaciju trke i izuzetno lepu atmosferu u vezi sa celim događajem. Aparat sa Maratonci su imali 2 okrepne stanice kod Ušća (prva) i Belvila (druga), kao i cilj na Terazijama gde su se takmičari rehidrirali sportskim pićem – Hydrostarom.

 

bgmaraton_osvezenjeBarmasai i Ptikani bili su oduševljeni bodrenjem koje su doživeli duž cele staze od strane građana Beograda i kući u Keniju nose najlepše utiske iz Beograda i Srbije. „Voleli bismo da dođemo i sledeće godine i da odbranimo titule ostvarene na Beogradskom maratonu“.
Ostale izjave mnogih učesnika, gledalaca i partnera 25. Beogradskog maratona poput: „Najlepša razglednica Beograda otišla u svet“, „Jubilarni Beogradski maraton potpuno je uspeo“, „Svet trčao u Beogradu“, „Sve bilo je maraton“, „Maraton zaštitni znak Srbije“ - mogu da posluže kao najbolja ocena o njegovom kvalitetu i značaju.
Ovogodišnji Beogradski maraton imao je rekordan broj od 2382 učesnika u polumaratonu i maratonu iz 39 zemalja i preko 20 000 učesnika u Kurir Trci zadovoljstva. Osim toga, značajni humanitarni programi sprovođeni su tokom pripreme i održavanja samog događaja što je već uobičajena praksa na Beogradskom maratonu.
„Ovo je zajedniči uspeh svih koji su doprineli da ovogodišnji maraton dobije ovakve ocene“, izjavio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.
„Verujemo da će ovogodišnji 25. Beogradski maraton poslužiti kao primer dobre organizacije koju i dalje treba usavršavati u cilju dalje popularizacije atletike i sporta i prezentacije turističkih, istorijskih i kulturnih potencijala Beograda i Srbije“ - na kraju je zaključio Nikolić.

Rezultatske liste pogledajte na sajtu Beogradskog maratona.

Branka_profile_pic_copy

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.bgdmarathon.org