You are here

Šta je CrossFit?

CrossFit je po definiciji izvođenje konstantno variranih funkcionalnih pokreta pod visokim intenzitetom. Ti funkcionalni pokreti preuzeti su iz gimnastike (zgibovi, propadanja, čučnjevi i ostale vežbe sa svojom težinom), treninga sa opterećenjem (weightlifting i powerlifting vežbe kao i korišćenje girja, medicinki i ostalih tegova) i od kardio vežbi (trčanje, plivanje, veslanje, vijača itd) i u određenim obrascima koji stalno variraju dovode ljudsko telo do napretka u svakom mogućem smislu kada su u pitanju fizičke performanse. Razvijanjem snage, eksplozivnosti, fleksibilnosti, izdržljivosti, preciznosti i koordinacije, svako pravi daleko bolju verziju sebe i uživa u svim prednostima fizičke superiornosti.

Benefiti CrossFita su brojni. Pre svega svako primećuje da sve lakše obavlja svakodnevne aktivnosti. Posle nekog vremena, primeti se i promena u telesnoj kompoziciji. Masne naslage se redukuju, a muskulatura jača. Baš zato što je funkcionalni trening jednak izvođenju pokreta koji se koriste pri svakodnevnim aktivnostima, telo dobija "atletsku građu" koja izgleda prirodno i srazmerno.

Postoji tu nešto što je možda i najvažnije: visokointenzivan trening i trening sa opterećenjem u telu podstiču jak hormonski odgovor, pa su raspoloženje, kardiovaskularno i opšto zdravlje, kao i mentalne performanse uvek na visokom nivou. Zdravim i lepim ljudima je i mnogo lakše da budu srećni :)

Takmičenja u CrossFitu - Throwdowni postoje u svim delovima sveta gde je CrossFit iole razvijen i sastavljena su tako da budu merilo spremnosti pojedinaca u svim kategorijama fizičke pripremljenosti: snaga, eksplozivnost, izdržljivost, balans, koordinacija itd.

CrossFit je sport primenjiv na apsolutno sve kategorije ljudi. Postepeno uvođenje u trening kakvo se podrazumeva u većini CrossFit boxova u svetu, dozvoljava svima da treniraju i nađu intenzitet i pokrete koje mogu izvoditi pravilno i konstantno napredovati. Ne postoje nikakva ograničenja što se tiče godina, pola, ili nivoa spremnosti. CrossFit je takođe prilagođen i ljudima sa posebnim potrebama, naravno uz posebnu pažnju. Kada su u pitanju ljudi sa hroničnim bolestima, nivo aktivnosti i intenziteta se određuju zajedno sa lekarom. Ogroman je broj slučajeva da su visok pritisak, visok nivo šećera u krvi i slični problemi modernog društva nestali usled treninga, zdrave ishrane i života uopšte. 

Mit da je CrossFit samo za spremne i da je neophodno imati zavidan nivo kondicije pre dolaska u box na prvi trening je totalno netačan. Iako se uglavnom radi u grupi, svako dobija direktivu od trenera u vezi opterećenja i intenziteta koje će primeniti, a vreme i posvećenost rezultuju napretkom u svakom slučaju.

Povrede se naravno događaju, ali ukoliko se vežbe izvode pravilno i odgovarajućim intenzitetom, CrossFit nije ništa opasniji od drugih sportova. Dobro koncipiran i primenjen trening na početnom i umerenom nivou vežbanja je apsolutno bezbedan.

CrossFit trening traje oko sat vremena. Podrazumeva opšto i specifično zagrevanje (razmrdavanje i podizanje temperature tela, kao i specifično pripremanje za pokrete koji će se izvoditi u glavnom delu treninga), nekoliko serija vežbi snage sa opterećenjem ili olimpijskog dizanja, zatim treninga dana koji se skraćenicom obeležava sa WOD (Workout Of The Day) i na kraju dela koji je rezervisan za vraćanje tela u normalu i oporavak. Trening dana može trajati od samo nekoliko minuta do pola sata, a nekad i duže. Neki treninzi uključuju i vežbanje veština, pre svega složenijih gimnastičkih pokreta.

Veoma važan aspekt CrossFita je društvo - community. U grupi je lakše trenirati jer se tako lakše uči, a i napore je lakše izdržati. Za to vreme treneri koji su školovani, iskusni i svestrani čine da trening bude dobro organizovan i da se svi pokreti pravilno i bezbedno izvode. Društvo sa treninga je uvek zdravo, mlado i nasmejano bez obzira na godine, nacionalnost, zanimanja i sve druge podele koje se u društvu inače događaju. Biti deo jednog zdravog i sa zdravim ciljem okupljenog društva je danas privilegija i svako treba da da šansu ovom programu koji je pravi put da se shvati izreka "u zdravom telu zdrav duh".

Galerija: 
Vuk Vukašinović
Crossfit trener i takmičar