You are here

Supleks

Supleks je ofanzivna rvačka tehnika. Izvodi se tako što se protivnik obuhvati rukama oko struka, podigne se i sruši na pod. Prilikom izvođenja ove tehnike izvijamo telo u poziciju most i bacamo oponenta na pod. Supleks je izuzuetno efikasna i veoma ozbiljna tehnika koja ima za cilj brzo neutralisanje protivnika ili dobijanje poena ako je sportsko rvanje u pitanju. Koren reči supleks dolazi latinske reči sub, koja znači « ispod » i pleksus.

Postoji više vrsta supleksa, odnosno različiti broj način izvođenja ove tehnike.Tehnika je takođe zastupljena i među američkim kečerima, koji je koriste za što atraktivnije i zanimljivije borbe. Publika voli ovakve poteze i veoma često se praktikuju ove vrste bacanja. Kada je o realnoj borbi reč, ne smemo zaboraviti borce iz mma karavana kojima je rvanje jedan od bazičnih sportova koje moraju da poseduju u svom arsenalu. MMA borci koji dolaze iz rvanja su oni koji česće koriste ovu tehniku, ali nije nepoznanica i retkost videti druge borce da odlično vladaju ovom tehnikom. Eklatantan primer za ovu priču je i ufc borac Khabib Nurmagomedov kojem bazičan sport sambo. U borbi protiv brazilskog borca, koji je u biti rvač je za tri runde uradio najviše supleksa u istoriji ove promocije. To je dobar pokazatelj da se sa vrednim radom i stručnim trenerskim kadrom može postići mnogo više. George st Pierre je takođe odličan primer borca koji je uvrstio rvanje u svoj stil borbe i tako postao šampion u svojoj kategoriji, izdominiravši ostale borce rvačkim tehnikama. Rvanje je veoma ozbiljan sport i danas je uz jiu jitsu najdominantniji oblik borbe. Koristeci supleks tehniku upotpunjujemo svoj arsenal i automatski znamo da smo uznapredovali u fizičkom delu. Pored tehnike, koja primarna, snaga i gimnastičke sposobnosti su stavke koje nam puno pomažu da ovu tehniku izvedemo na odgovarajući način. Naravno, radeći na supleksu, automatski podižemo nivoe snage i kondicije.

Supleks je tehnika koja se najčešće koristi u grčko rimskom rvanju. S obzirom na to da u ovom nije dozvoljeno rušenje protivnika od kuka na dole, supleks i njegove podvrste su idealan način za dovođenje protivnika u podređen položaj. Najbolji i najupečatljiviji primeri ove tehnike su legendarni ruski rvač Aleksandar Karelljin i Egipatski olimpijac Karam Gaber. Kareljin je bio jedan od najboljih boraca u istoriji rvanja i predstavlja mitsku figuru koja je odličan primer kako koristiti znanje i genetiku. Za sve one koji žele da probaju i ovladaju rvanjem, bez obzira na stil ,supleks je tehnika koja je nezobilazni deo svakog trenažnog plana. Uz pomoc supleksa prodiremo dublje u samu srž rvanja i pravimo od nas mnogo bolje borce.

Da bismo mogli pravilno da izvedemo supleks, potrebna su tri bitna koraka, koja treba da ispostujemo. Naravno, prvo treba da se dobro zagrejemo, a to se najvise odnosi na kičmu. Prvi korak je da odemo protivniku iza leđa i obuhvatimo ga, malo iznad kukova. Hvat koji se najčesce koristi je takozvani butterfly lock i najefikasniji je za većinu rvačkih tehnika. Kada smo obuhvatili protivnika i zatvorili svoje laktove, prelazimo na korak broj dva prilikom kojeg se podvlačimo kukovima ispod protivnika. Sa blago savijenim kolenima se spuštamo tik ispod protivnika i dolazimo u polazaj dizanja. Ovde je bitno znati da se ne koristi snaga ruku ili gornjeg dela tela za bacanje, već je glavna stavka u kukovima. Kada smo podigli protivnika sa tla, dolazimo do stavke broj tri. Sada se podvlačimo pod protivnika i savijamo noge kao da ćemo da sednemo na stolicu. U tom momentu izvijamo kičmu i u poziciji most spustamo protivnika na pod. Ovde je bitno da je protivnikova glava iznad naše, da njegova ramena i leđa prva dotaknu tlo i da prilikom bacanja dođemo u gornji položaj. Vežbanje supleksa se preporučuje sa iskusnim trenerima i borcima na bezbednim strunjačama striktno napravljenim za ovu tehniku. Ako želite da da budete kompletniji borac ili da naučite rvanje, sada je pravo vreme da počnete. Ne zaboravite, nikada nije kasno. Iskoristite život.

Osssss !

Djakon_Dragan_profile_pic_copy