You are here

Učestalost treninga zavisno od ishrane, suplementacije i ciljeva

Kao što smo i obećali nastaviću sa tekstom koji se odnosi na faktore koji se trebaju uzeti u obzir kada odredjujete broj treninga na nedeljnom nivou. U prvom delu teksta sam razjasnio faktore koji se odnose na:

  1. Starosnu dob,

  2. Pol i

  3. Sport kojim se bavite.

    U nastavku ovog teksta obradićemo, kao što sam i obećao, preostale faktore a to su:

  4. Da li je osoba na nekom posebnom režimu ishrane,

  5. Da li koristi određenu suplementaciju,

  6. Poslenje u ovom nizu navešću sam cilj bavljenja sportom (da li je rekreativno ili profesionalno).

    Dolazimo do dela koje sve najvise zanima a to je kako se postaviti u situaciji kad nam je teretana tačnije fitness ili bodybuilding primarni motiv. Obično se za tu vrstu sporta odlučuju osobe koje su već prosle određeni sportski staž kroz neke druge sportove i do nekle poznaju svoje telo i mogućnosti istog. Pa ukoliko smo na nekom režimu ishrane; ovde ćemo se već dotaknuti i četvrtog gore pomenutog faktora. Režim ishrane kojim želimo smanjiti svoju kilazu i masne naslage gde pre svega pročišćavamo svoju ishranu i uzimamu nutrijente iz zdravih izvora hrane a potom ulazimo polako u deficit sa kalorijama. Tu iz nedelje u nedelju povećavamo i količinu fizičkih aktovnosti ili ti broj i dužinu treninga. Dok kod režima gde želimo nadograditi našu muskulaturu i dobiti na mišićnoj masi postepeno ulazimo u suficit sa kalorijama i smanjujemo potrošnju kalorija kroz sve manji broj treninga. Gde ja da kažemo žargonski u masi ne prelazim tri ili četiri treninga nedeljno. Isto je bitno naglasiti da u koliko želimo raditi snagu ostajemo na 3-4 treninga dok hipertrofiju ne moramo nužno raditi sa više treninga nedeljno. Moguće je hipertrofiju postići i sa malim brojem treninga!

U tom slučaju bi dodao eventualno jedan trening više u nedelji ako neka mišićna partija izrazito zaostaje.

 

Voleo bi jos ukazati na jedan detalj koji gore nisam naveo kao konkretan faktor a tiče se broja fizičkih aktivnosti jeste telesna građa ili konstitucija vežbača. Osoba koja je krupna i ima recimo +110 kilograma zahteva duži odmor i kompleksniji od osobe koja je 70-80kg.

Suplementacija kao peti faktor bitno skraćuje vreme oporavka i samim tim omogućava vam da što pre prionete na posao i na još jači trening. Moja preporuka je da svako sebi uvrsti u meni barem osnovne suplemente poput kompleksa vitamina i minerala, aminokiseline i protein čime ćete moći da produžite vaš trening ili čak dodate jedan ili više treninga nedeljno uz još bolje rezultate.

Poslednji faktor a moram naglasiti da komotno može biti i prvi u nizu faktora jeste naša svest o tome koji je cilj bavljenja sportom. Moramo se složiti i biti svesni da kad to želimo raditi na profesionalnom nivou veoma često moramo ići preko granica svojih mogućnosti i da moramo otići na trening i kad nismo sasvim spremni i odmorni ili nas muče privatni problemi jer to je mentalitet pravog šampiona.

Nadam se da sam uspeo delirijum oko količine treninga nedeljno da rastumačim. Dao sam vam osnovne smernice na šta da obratite pažnju prilikom odabira vašeg nedeljnog plana treninga. Predloge za narednu temu kao i sva pitanju možete mi postaviti putem mail-a  (sasa.lampas@gmail.com) ili na istagram prifil pod istim imenom.

Bavite se sportom i daće Bog da nas bude što više koji se odlučujemo za takmičarski sport pa i kao profesionalni sportisti.

 

Sportski pozdrav,

 

Saša Lampaš

 

Saša Lampaš
Šampion u bodibildingu
Povezani i slični tekstovi