You are here

Važnost mrtvog dizanja u borilačkim sportovima

Mrtvo dizanje je jedna od najpoznatijih i najefikasnijih vežbi. Prisutna je u gotovo svim sportovima, a u borilačkim sportovima je više nego neophodna. Mrtvo dizanje je odlična vežba za jiu jitsu. Vežba direktno pogađa mišiće odgovorne za održavanje vašeg držanja tokom rvačkog dela u stojećom položaju i kada ste u gardu. Zatvoreni gard je baza Brazilske jiu jitse, gde smo sve vreme na leđima, a snažna i izdržljiva leđa su odličan oslonac i podrška u izbegavanju čestih povreda. Jiu jitsu je koren današnjeg MMA ,pa se vežbe snage i kondicije ne razlikuju puno, tako da neke od rutina mogu imati svoje mesto u rutini snage i kondicije MMA borca. Mrtvo dizanje ostaje najefikasnija vežba za izgradnju zadnjeg lanca, poput gluteusa, tetiva kolena, i lumbalnog dela, što je ključno za skoro sve fizičke pokrete.

Mrtvo dizanje sa većim težinama povećava vaše rezerve snage. Jednostavan primer je neko ko može da podigne 120 kg naspram nekoga ko podiže 80kg. Kada oba ova dizača dobiju, na primer 70 kg za maksimalna ponavljanja, dizač koji je dizao 120 kg će moći da izvede više ponavljanja jer ima veću rezervu snage. Maksimalna snaga podupire većinu drugih kvaliteta vaše snage i sile. Što ste jači, više sile potencijalno možete proizvesti tokom različitih pokreta pod različitim vremenskim ograničenjima. A, to je jedna od ključnih stvari u borbi jer ako protivnik pokušava da vam pokvari držanje, posturu u gardu, sila koja je potrebna za otpor u nižem je procentu od vaše maksimalne proizvodnje sile, tako da se zamarate sporije. Mišići leđa i kukova pomažu da se oduprete protivniku koji vas vuče da bi vam poremetio balans. Mrtvo dizanje direktno jača ove mišiće na izometrijski način, kao što biste osetili na strunjačama.

Mišići leđa, gluteusa i tetive kolena se obično zanemaruju u korist drugih mišića poput grudi, ramena, ruku. Mrtvo dizanje može pomoći da se obezbedi ravnoteža unutar tela jačanjem ovih zanemarenih mišića. Postoje različiti načini izvođenja ove vežbe, ali klasičan metod je najbolji i najsigurniji. Koristite mrtvo dizanje kao deo treninga snage za jiu jitsu. Preporučuje se rotiranje između trap šipke i konvencionalnih varijacija šipke u zavisnosti od toga koliko je vaš jiu jitsu raspored naporan da sačuvate donji deo leđa. Naravno, ne treba preterivati u težinama i u intezitetu vežbanja. Uvek treba imati na umu da su vežbe snage i kondicije samo dodatna opcija koja aktivne borce i praktikante čuva od povreda. Veština je uvek na prvom mestu.

 

 

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine