You are here

Važnost sklekova za jiu jitsu i ostale borce

Sklekovi su odlična vežba za sve sportove. Veoma su laki za izvođenje i ne zahtevaju puno vremena i prostora. Jiu jitsu je sport gde se konstantno vrši guranje i povlačenje. Snaga guranja u jiu jitsi je ključna. Sklekovi su sjajna opcija za izgradnju iste. Međutim, kao i kod svih vežbi pravilno izvođenje je najbitnije. Kada su sklelovi u pitanju, ako ih ne radite kako treba, ili druge pokrete guranja, nećete imati punu korist i verovatno ćete razviti probleme sa ramenima. Ovo čini vašu osnovu za sve pokrete snage guranja tokom treninga snage za jiu jitsu, pa odvojite vreme da to uradite kako treba.

Sklekovi su vežba sa velikim brojem variacija. Takođe, ako imate probleme sa ramenima ili laktovima od jiu jitsu treninga, možda ćete otkriti da će vam vežbanje pokreta snage guranja, ne samo sklekova, pomoći da prevaziđete te probleme jer zahteva mnogo više aktivacije i stabilizacije od ta dva zgloba. Postavka je ključna za pravilno izvođenje sklekova. Regularno izvođenje sklekova se odvija u sledećem pravcu : postavite ruke na pod malo odvojene od širine ramena sa prstima okrenutim napred. Okrenite ruke ka zemlju, rotirajući laktove prema rebrima, podignite se na prste, stisnite mišiće gluteusa, butina i stomaka da stabilizujete srednji deo. Gledajte dole, a ne napred. Ovo vam drži glavu u neutralnom položaju i ravnu liniju kroz glavu, ramena, kukove, kolena i gležnjeve. Polako se spuštajte prema podu, trebalo bi da prođe oko 2 sekunde da dođete do istog. Laktove i dalje rotirate prema rebrima, srednji deo držite angažovanim, na podu zadržite položaj na sekundu i polako se gurajte nazad ka vrhu, i to bi trebalo bi da traje oko 2 sekunde. Tako izgelda pravilno izvođenje skleka.

Koliko puta treba vršiti ponavljanja?

Ako razvijate snagu za jiu jitsu, ako možete da uradite više od 5 ili 6 ponavljanja, počinjete da se krećete u opseg mišićne hipertrofije i nakon 12 ponavljanja razvijate mišićnu izdržljivost. Ovde se treba osvrnuti i na broj rundi, a to već spada u organizovani trening snage i izdržljivosti o kojem smo već pisali.

Benefiti skelekova su višestruki, kako za borce tako i za rekreativce. Pravilan sklek podrazumeva aktivaciju jezgra i donjeg dela tela, jačanje nogu i izgradnju mišića u stomaku, kao i svih mišića za stabilizaciju. Ovo vam daje odličnu ravnotežu i takođe poboljšava efikasnost kiseonika. Pravilna forma izvođenja sklekove naglašava važnost držanja kičme uspravno i glave da gleda napred. Odgovarajuća forma je nešto na šta morate da se fokusirate da biste u početku aktivno održavali, ali, naravno, dajte joj malo vremena i ona će postati toliko integrisana u vašu mišićnu memoriju da ćete stajati uspravno čak i van treninga. Sklekovi su odlična opcija kao trening za sagorevanje kalorija jer angažuje celo telo. Što se više mišićnih grupa koristi, više kalorija se troši. Sklekovi takođe omogućavaju dobru cirkulaciju krvi. Dobra cirkulacija krvi omogućiće vašem srcu i plućima da pravilno i efikasno funkcionišu. Ovo će vam pomoći da se borite protiv potencijalnih bolesti. Naravno, ovaj proces takođe sagoreva dodatne kalorije za vas, što je bonus.

Sklekovi su jedna od najjednostavnijih, ali najefikasnijih vežbi koje bi trebalo da radimo na konzistentnoj osnovi. Ako odlučite da radite samo jednu vežbu dnevno iz udobnosti svog doma, razmislite o tome da napravite sklekove kao osnovnu vežbu.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine