You are here

Čudesni koren - Đumbir

Čaj od đumbira

Đumbir je korenasta biljka koja vodi poreklo iz Kine. Zdravstvene koristi za ljudski organizam ove biljke su višestruke. U kini se koristi u medicinske svrhe nekoliko stotina godina. Može se upotrebljavati u različitim oblicima,a takođe se konzumira kao čaj.

Čaj od đumbira je odličan napitak koji može mnogo toga učiniti za poboljšanje vašeg zdravlja. Koren đumbira sadrži ulja koja su povezana sa mnogim medicinskim svrhama, koje u poslednje vreme prepoznaju naučnici, doktori i istraživači.

Koji su neki od glavnih benefita čaja od đumbira ?

Lečenje mučnine: Jedna od najčešćih primena čaja od đumbira je lečenje mučnine. Često se preporučuje za lečenje jutarnje mučnine jer nema mnogo neželjenih sporednih efekata. Takođe je bezbedan i za trudnoću, ali naravno u umerenim dozama. Pacijenti koji koriste hemoterapiju i imaju mučninu, takođe mogu imati dosta koristi konzumiranjem ovog čaja. Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan i kod lečenja morske bolesti, odnosno da je jednako efikasan kao Dramamin. Ovo je odlična vest za sve koji imaju probleme sa mučninom prilikom putovanja.

Lečenje upala i bolova u mišićima: Poznat je po svojim anti inflamatornim osobinama koje mogu pomoći da se, tokom vremena, smanji bol u mišićima. Ovo je korisna informacija za sve koji treniraju više od jednog puta na dnevnom nivou. Takođe poseduje analgetska svojstva ili deluje kao sredstvo protiv bolova. Za konkretne rezultate i smanjenje bolova, preporučuje se svakodnevna konzumacija ovog napitka.

Saveznik u lečenju dijabetesa ili pre dijabetesa: Đumbir može biti važan prirodni lek kod ove bolesti jer je pokazano da snižava šećer u krvi. Pored ovog bitnog faktora, đumbir takođe pomaže pri gubljenju suvišnih kilograma. Kontrolisanje šećera u krvi može pomoći da se smanji rezistencija na insulin i negativnih zdravstvenih uticaja, uključujući prekomernu telesnu težinu. Dodajte dve šoljice čaja od đumbira dnevno i pratite vaš proces mršavljenja.

Bolesti srca su česta oboljenja kod muškaraca i žena. U tom smislu, smanjenje rizika od srčanih oboljenja treba da bude prioritet. Dokazano je da đumbir smanjuje nivoe važnih elemenata u organizmu koji su faktorti rizika za srčane bolesti. Naučna ispitivanja su utvrdila da ulje iz đumbira smanjuje holesterol u krvi koji je jedan od glavnih okidača srčanih obolenja. Ovi rezultati pokazuju da đumbir može biti snažno oružje protiv srčanih bolesti.

- U borbi protiv kancerogenih obolenja đumbir ima direktnu i snažnu ulogu. Ovo je jedna od impresivnih beneficija čaja od đumbira. Đumbir sadrži moćne antioksidante i antiflamatorne elemente. Kada naše ćelije koriste energiju tela, normalno je da se oslobađaju slobodni radikali. Međutim, višak proizvodnje slobodnih radikala može naškoditi organizmu i dovesti do oštećenja DNK, koji je odgovoran za mnoge hronične bolesti, uključujući i rak. U ovom slučaju đumbir ima konkretnu ulogu, jer antioksidativni efekti ove biljke i njenih sastojaka posebno pomažu u smanjenju ovog oštećenja i smanjenju šanse za dobijanje kancera.

- U poboljšanju varenja hrane čaj od đumbira je takođe odličan saveznik. Pored poznatih lekova ili prirodnih napitaka za bolju digestiju, čaj od đumbira je još jedan krucijalni element koji se nalazi na samom vrhu liste. Ovaj pikantni i ukusni čaj godi želucu tako što pomaže da se brže isprazni nakon jela. Otkriveno je da đumbir pomaže da se razbije i izbaci gas u crevima, olakšavajući nelagodnost i osećaj nadutosti. Hiljadama godina unazad, korišćen je kao sredstvo za poboljšanje varenja. Naučna istraživanja su potvrdila ove tvrdnje. Međutim, kao i kod svega, i ovde treba biti umeren prilikom konzumacije, jer đumbir kod nekih ljudi, zbog svoje snage, iritira stomak.

U svakom slučaju, uvrstite čaj od đumbira u svoj meni i uživajte u blagodetima koje vam nudi.

 

Foto: Flickr, Pixabay, Pixabay

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine