You are here

Dispepsija

 

Smatra se da gorušica, žgaravica - ezofagealni refluks, pogađa oko 20% odraslog stanovništva. Gorušica se ispoljava kao osećaj peckanja u želucu koji se postepeno širi kroz jednjak do grla.

Dispepsija (gorušica) se javlja kao posledica slabosti mišića koji zatvara donji deo jednjaka, pa deo želudačne kiseline može da dospe u jednjak i da nastane neprijatan osećaj pečenja. Pri prolazu hrane iz jednjaka u želudac ovaj mišić se otvara, a kad nastupi varenje on treba da bude zatvoren i da onemogući vraćanje želudačnog sadržaja.

Simptomi gorušice su: žarenje u grudima iza grudne kosti (sat vremena posle obroka), bol u grudima kod saginjanja, osećaj žarenja ili pečenja u grlu (usled pojave vrele, gorke ili slane tečnosti iz želuca), podrigivanje.

Kod dugotrajne gorušice mogu nastati oštećenja sluznice jednjaka, a u najgorim slučajevima može se razviti i kancer.

Slabljenju mišića jednjaka doprinose: emocionalna napetost, pušenje, brzo gutanje, nedovoljno žvakanje, ležanje posle jela. U nekim stanjima usled pojačanog pritiska želuca, kao što su prepun želudac, uska odeća, u trudnoći ili usled gojaznosti, takođe dolazi do pojave gorušice. Bol, pečenje i žgaravica obično se osete u roku od sat vremena posle jela.

Ovaj simptom ne smemo ignorisati, a uz to terapija gorušice nije komplikovana. Najveći broj ljudi poslužiće se lekovima koji se mogu kupiti u apotekama. Antacidi su lekovi koji smanjuju kiselost želudačnog soka pa time i simptome gorušice. Ipak, treba se konsultovati sa lekarom koji je od ponuđenih antacida najbolji za vas. Postoje antacidi koji se ne apsorbuju u krvotok tako da nemaju sistemske neželjene efekte, bezbedni su osim što neki od njih mogu da izazovu zatvor. Sa druge strane postoje antacidi koji se apsorbuju te na ćelija nivou želudačne sluznice smanjuju lučenje kiseline. Ove lekove nikako ne smete uzimati bez konsultacije lekara i tek su druga linija odbrane od gorušice.

Najbolje što sami za sebe možete uraditi jeste da promenite ishranu. Loše dijeta može značajno doprineti nastanku gorušice a isto tako male promene u ishrani mogu puno doprineti smanjenju simptoma. Nekad se preporučivalo da se pije mleko pre spavanja. Nemojte ovo raditi - šta god kasno uveče pojedete ili popijete ostaće duže u želucu i izazvaće gorušicu. Pred spavanje nemojte jesti ništa, a najkasnije 2h pred spavanje pojedite manji obrok.

Nema potrebe da izbacite iz ishrane začinjenu hranu i kafu – oni ne dovode do gorušice kako se nekad mislilo. Ustvari najgore što možete da uradite za svoju gorušicu jeste da jedete masnu hranu. Ona najduže ostaje u želucu i svakako da će pogoršati simptome, naročito ako je obrok kasno uveče. Alkohol je još jedna stvar koju trebate da izbegavate ili smanjite ako patite od gorušice.  I što je možda najvažnije – pokušajte a ne legnete bar 45 minuta posle jela. Hodajte, stojte, sedite i tako ćete pomoći hrani da se što brže prebaci iz želuca u tanko crevo. Jedite i pijte polako, obroci neka su manjeg volumena, ali češće. I konačno – posegnite za lekovima tek kad sredite svoju ishranu.

 

Daniela_potpis_fotografija

Povezani i slični tekstovi