You are here

E brojevi

image

Aditivi su materije poznatog porekla obeležene kao E-supstance koje se dodaju namirnicama radi zaštite od kvarenja, popravljanja njihovih organoleptičkih svojstava, bolje održivosti i mnogo drugih tehničko-tehnoloških razloga.

Aditivi nisu došli iz industrije, nego su "posuđeni" upravo iz domaćinstva, gde su nastali vekovnim iskustvom domaćica i kulinara. Na primer Epikur je konzervirao sir dodajući začine da bi mu duže trajao.

Soda bikarbona nalazi se u svakom domaćinstvu (hemijski - natrijskum hidrogenkarbonat), ali je nezamenjiva za dizanje testa, suzbijanje želudačne kiseline i brojne druge namene. Potpuno je bezazlena kada se koristi u uobičajenim dozama (mala kašičica ili vrh noža), ali mogli biste se otrovati kada bi vas neko prisilio da konzumirate povećane količine.

Šta želimo reći? Sve može biti otrov kada se uzme u povećanim količinama, a budući da se aditivi koriste uvek samo u određenim (malim) količinama, normalnom upotrebom ne preti potrošačima namirnica nikakva opasnost.

E-broj nije razlog za strah nego razlog za osećaj sigurnosti jer to znači da je materija registovana, ispitana i da ima poznatu strukturu. Kada na etiketi piše da su dodati E-235 i E-377, to znači da su dodani aditivi za koje proizvođač garantuje neškodljivost. To može biti boja (na primer hlorofil) ili aroma (naprimer karamel). Oba su aditiva prirodna i apsolutno bezazlena. E-brojevi skraćenice su za lakše upisivanje na malom prostoru etikete.

Dakle - aditivi su neophodni kako bismo izbegli teže posledice koje mogu uzrokovati pokvarene namirnice.
Od aditiva u hrani zaista ne preti nikakva opasnost. Probleme predstavljaju: salmonela, trihinela, ostaci antibiotika u mesu i pesticidi.