You are here

Erektilna disfunkcija – Simptomi, uzroci, lečenje

Jedan od čestih problema muškaraca zrele životne dobi je erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija, „impotencija“, je nemogućnost postizanja i održavanje dovoljno „čvrste“ erekcije za seksualni odnos. Problemi sa erekcijom su često udruženi sa hroničnom izloženošću stresu, gubitkom samopouzdanja, problemima koji se tiču odnosa sa partnerom. Svakako da pored psihogenih faktora u nastanku ovog „poremećaja“ bitan uticaj imaju vaskularni i neurološki uzroci, kao i hormonski disbalans (povišen prolaktin, sindrom niskog testosterona, dijabetes i sl.).

Dakle, 3 osnovna simptoma erektilne disfunkcije su – problem sa postizanjem erekcije, problem sa održavanjem erekcije „dovoljno dugo“, kao i smanjen libido.

Ako izuzmemo psihogeni faktor u nastanku erektilne disfunkcije u prvom planu su uzroci „organskog porekla“, kao i neki medikamenti:

- ateroskleroza (često udružena sa lošim lipidnim statusom krvi i visokim krvnim pritiskom)

- srčana oboljenja

- dijabetes uz vaskularne i neurološke komplikacije

- gojaznost

- metabolički sindrom (uključuje visok krvni pritisak, povišen holesterol i trigliceride, insulinsku rezistenciju, abdominalnu gojaznost)

- Parkinsonova bolest

- Multipla skleroza

- Pušenje (vazokonstriktivni efekat nikotina i posledice po krvne sudove – hronični abuzus)

- Pejronijeva bolest (pojava tvrdih, ožiljnih  izraslina u penisu koje dovode do otežanih i bolnih erekcija)

- „Notorni“  alkoholizam sa vaskularnim i neurološkim komplikacijama

- upotreba nekih medikamenata – antihistaminici, beta-blokatori, antidepresivi (SSRI)…

- povrede „kičme“

- hormonski disbalans koji uključuje „nizak testosteron“, kao i hormone poput „povišenog“ estradiola, prolaktina.

Kada govorimo o lečenju ako izuzmemo psihogene faktore i odgovarajuću podršku psihijatra, a posle odrađenih hormonskih pretraga, ultrazvučnog kolor-dopler pregleda uz korišćenje „transdjusera“, nalaza urina, urinokulture, kao i internističkih i neuroloških pregleda na scenu stupaju inhibitori fosfodiesteraze (oralna terapija), penilne pumpe, penilni implanti (hirurške metode lečenja), kao i biljni suplementi.

Inhibitori fosfodiesteraze pomažu opuštanje krvnih sudova u penisu omogućavajući veći dotok krvi. Rezultat ovoga je poboljšana erektilna funkcija (sildenafil, tadalafil, vardenafil, avanafil). Kontraindikovani su ukoliko se u terapiji koriste lekovi iz grupe nitrata (angina pektoris), kod hipotenzije, kao i „infarkta oka“ (ishemije optičkog nerva koja nije posledica zapaljenskog procesa prednje arterije).

Kada govorimo o suplementima u prvom redu su biljni suplementi iz kategorije testosteron bustera – ašvaganda, tribulus, mukuna, kao i prekursori NO – L-arginin i citrulin.

 

Za izradu teksta korišten materijal:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/diagnosis-treatment/drc-20355782

https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/ed-natural-treatments

 

Foto:Pixabay, Pixabay

 

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi