You are here

Kako se leči povreda skočnog zgloba (distorsio ATC)?

image

Uganuće (distorzija) skočnog zgloba se klasifikuje u tri kategorije:

  1. Istegnuće ligamenata (distenzija)

  2. Delimično kidanje ligamenata (parcijalna ruptura)

  3. Potpuno kidanje ligamenata (kompletna ruptura)

 

U zavisnosti od izraženosti otoka i sposobnosti oslanjanja na povređenu nogu nakon povrede možemo se orijentisati o težini povrede:
- Ukoliko je otok blago izražen i moguć je hod sa poštednim oslanjanjem na povređenu nogu povreda je istegnuće ligamenata (distenzija).
- U slučaju velikog otoka i nemogućnosti oslonca na nogu najverovatnije se radi o kidanju ligamenata (ruptura – parcijalna ili kompletna).
- Kod ovakvih povreda najvažnije je ne prevideti mogući prelom koštanih struktura (potrebno uraditi rendgen snimak skočnog zgloba).
Pregledom lekara utvrđuje se postojanje bolne osetljivosti u predelu koštanih struktura zgloba (sumnja na prelom), kao i kompetentnost ligamenata skočnog globa (nestablinost skočnog zgloba). Povrede skočnog zgloba sa kidanjem ligamenata uzrok su nestabilnosti zgloba, što se proverava posebnim testovima. Najveći problem u lečenju težih uganuća skočnog zgloba (pokidani ligamenti) predstavlja mogućnost nastanka hronične nestabilnosti zgloba sa čestim ponavljanim uganućima.

Lečenje povreda skočnog zgloba
Lečenje povreda skočnog zgloba sprovodi se u tri faze. Cilj lečenja je potpuno funkcionalno osposobljavanje skocni_zglob_1sportiste za vraćane u sportsku aktivnost sa minimalnim rizikom za ponovno povređivanje.
Prva faza lečenja obuhvata period od 48-72h od nastanka povrede. U ovoj fazi primenjuju se principi akutnog lečenja sportskih povreda – RICE (rest, ice, compresion, elevation).
Primenjuje se:
- led lokalno u trajnju od 10-15minuta, zatim
- elastična bandaža elastičnim zavojem,
- mirovanje sa podignutom nogom.
Tretman ledom ponavljati na svaka dva sata (u početku, posle prorediti). Cilj ove faze je borba protiv nastanka otoka i hematoma!
U slučaju postojanja:
- ja

e izraženog otoka,
- krvnog podliva,
- bolne osetljivosti koštanog ispupčenja skočnog zgloba i
- nemogućnosti oslanjanja na nogu
neophodno je uraditi rendgen snimanje skočnog zgloba!!!!

Druga faza lečenja predstavlja period mirovanja sa uvođenjem programa postepene aktivacije skočnog zgloba i traje od 1 do 3 nedelje, u zavisnosti od težine povrede. Kod povrede kidanje ligamenata postavlja se imobilizacija (ortoza ili gips), dok je kod povrede istegnuća ligamenata dovoljna elastična bandaža sa mirovanjem.
U ovoj fazi se i dalje primenjuje krioterapija (lagano masiranje ledom kružnim pokretima) 5-7 minuta tri puta na dan, posle čega se utrlja terapijski gel.
Koriste se dve vrste gelova:
- hepatrombin/lioton (protiv otoka i krvnog podliva) i
- gavez gel (snažno pomaže u oporavku uganuća u celini).
Kada otok i bol nestanu počinje se sa programom kineziterapije (vežbe za oporavak od povrede).
Program kineziterapije se sastoji od:
- vežbi pokretljivost zgloba – pregibanje/opružanje > pasivno ili aktivno
- vežbe jačanja mišića stabilizatora stopala
- vežbe istezanja – obnoviti obim pokreta (ROM range of motion) skočnog zgloba postepenim vežbama opružanja i pregibanja stopala (fleksija, ekstenzija) sa strogim izbegavanjem pokreta izvrtanja i rotacije (inverzija, everzija).
Treća faza lečenja se sprovodi kada je povređeni bez simptoma i otok se povukao,
dozvoljava se:
- pun oslonac na povređenu nogu,
- vežba se pun obim pokreta i
- sprovodi se kompletan program vežbi jačanja mišića. Mišići koji okružuju povređeni zglob daju podršku i stabilnost skočnom zglobu, tako da je njihovo jačanje od prsudnog značaja za funkcionalni oporavak i prevenciju nove povrede.
skocni_zglobVeoma važno mesto u ovoj fazi imaju vežbe propriocepcije na balanserima.
U ovoj fazi se radi na obnavljanju kompletne mišićne snage, korigovanju disbalansa, i povećanju aerobne (kardio) sposobnosti.
Tokom rehabilitacije povrede skočnog zgloba primenjuju se različite metode fizikalne terapije za:
- otklanjanje bola,
- uklanjanje otoka i
- podsticanje regeneracije tkiva na mestu povrede
U tu svrhu aplikuju se hidroterapija, vakusak terapija, toplo-hladne kupke, ultrazvuk, elektroterapija, magnetoterapija, laser... Važno mesto ima i primena kineziterapije, kao i postavljanje kinezitejpinga.
Cilj rehabilitacije povreda skočnog zgloba je potpuni funkcionalni oporavak povređenog zgloba i osposobljavaje za vraćanje u igru sa otklanjanjem rizika za ponovnu povredu.
Povređeni je spreman za povratak u igru kada:
- nema bolova u povređenom zglobu,
- ostvaren je pun obim pokreta zgloba,
- 90% snage mišića u poređenju sa zdravom nogom.
Posle povrede skočnog zgloba postoji 2-3 puta veći rizik za ponovni nastanak povrede, pa se preporučuje preventivna upotreba bandažera ili ortoza. Obavezno je održavanje snage i elastičnosti mišića, kao i zagrevanje pre fizičke aktivnosti.

Pedja_profile_pic

    Galerija:     omogućio Pansport Forum