You are here

Pobedite gorušicu – živite normalno

Zgaravica ili gorušica nikome od nas nije nepoznanica. Svi smo se u određenim prilikama susretali sa ovom „boljkom“ - bilo da se radi o prejedanju, začinjenoj i masnoj hrani, slatkišima, preterivanju sa kafom ili alkoholom, cigaretama, lekovima za bolove( NSAIL – nesteroidni antinflamatorni lekovi – andol, brufen, naproksen, diklofen i sl.). Naravno, tu su i stresne situacije kao „okidač“, ali i uzrast( češće kod starijih osoba). Ne zaboravimo da i gojaznost utiče na češću pojavu neprijatnosti ovog tipa.

Povremena pojava gorušice( piroze) ne predstavlja razlog za zabrinutost, ali ako tegobe postanu svakodnevne, ometaju nas u svakodnevnim aktivnostima( pa i treningu) trebalo bi se ozbiljno zapitati u čemu grešimo i možemo li pomoći sebi. Dakle, ovo neće biti priča o lekovima i dr. medicinskim tretmanima, već o prevenciji i samopomoći – jer, bolje sprečiti, nego lečiti.

Šta je u osnovi gorušice?

Sve više nam se kroz sredstva javnog informisanja plasiraju reklame o lekovima raznih oblika u svrhu kontrole „refluksne bolesti“. Radi se zapravo o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB). To je oboljenje digestivnog sistema koje je uzrokovano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Reč gastroezofagealni odnosi se na želudac (gaster) i jednjak (ezofagus), dok reč refluks znači vraćanje (ili povratni tok sadržaja, obrnut fizioškom). Gastroezofagealni refluks (GER) je vraćanje želudačnog sadržaja, ili hrane i tečnosti u jednjak.

Dakle, kiseli želudačni sadržaj, a nekada i sadržaj iz nižih pratija digestivnog trakta dovodi do iritacije jednjaka i posledičnog ispoljavanja simptoma( upala sluzokože jednjaka, erozije sluzokože, „čirevi“, suženje jednjaka i sl.).

Kada sažvaćemo hranu, ona se kreće iz usta i stiže kroz ždrelo i jednjak do želuca. Na donjem delu jednjaka( ezofagus), gde se on nastavlja u želudac, postoji kružni mišićni prsten - donji ezofagealni sfinkter (DES). Nakon gutanja, DES se opušta da bi omogućio hrani da stigne u želudac i potom se skuplja kako bi sprečio vraćanje hrane i kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Međutim, vremenom DES postaje slab ili se češće opušta uticajem raznih činilaca, jer se želudac slabije prazni i postaje proširen (distendiran), omogućavajući tečnom želudačnom sadržaju da se vrati u jednjak. Ova pojava se uočava povremeno kod svih osoba, pogotovu kod prejedanja, kao i pod uticajem nekih „okidača“( kofein, alkohol, neki lekovi…). Najveći broj „napada“ refluksa se javlja neposredno posle obroka, kratko traju i uzrokuju prolazne simptome.

Dijafragma je veliki pljosnati mišić koji razdvaja grudni koš od trbuha, on se opušta i skuplja kako izdahnemo odnosno udahnemo. Jednjak prolazi kroz otvor na dijafragmi zvani dijafragmalni hijatus pre nego što se nastavi u želudac. Normalno, skupljanje dijafragme pojačava jačinu DES-a, naročito tokom savijanja, kašlja ili napinjanja. Ako postoji slabost dijafragmalnog mišića u nivou hijatusa, želudac može delimično da prođe( prolabira) kroz dijafragmu u grudnu duplju, formirajući želudačnu kilu( hijatus hernija). Prisustvo hijatus hernije omogućava češći kiselinski refluks. Tačan uzrok nastanka hijatus hernije je nepoznat ali može biti povezan sa smanjenjem odnosno fibrozom tkiva oko dijafragme, što se javlja sa godinama.

Dakle, razmotrili smo uzroke, ali kako izbeći tegobe ili olakšati iste?

- Izbegnite prejedanje – više manje obilnih obroka u toku dana je najbolje rešenje! Zapamtimo da naš želudac nije džak i da ne trpamo previše hrane u sebe odjednom!

- Smršajmo – vratimo se na priču o dijafragmi i DES. Što ste gojazniji( abdominalna gojaznost) veća je verovatnoća da će vaš DES izgubiti podršku dijafragme zbog porasta intrabdominalnog pritiska „na dijafragmu“ i eto začetka „želudačne kile“. Slična stvar se dešava i u toku trudnoće, samo što je blagosloveno stanje „prihvatljiv“ rizik

- Ograničite unos alkohola – alkohol dovodi do pojačane sekrecije želudačne kiseline,a sa druge strane dovodi i do „opuštanja“ DES, tako da treba biti umeren i oprezan, pogotovu kada su u pitanju „žestoka pića“, koja i sama po sebi mogu delovati iritantno na sluzokožu jednjaka.

- Pažljivo sa kafom i kofeinom – rađeno je dosta istraživanja na ovu temu, ali za sada je dosta nagađanja, ono što je sigurno je da kofein, sam za sebe – povećava sekreciju želudačne kiseline. Za kafu se sa druge strane smatra da pored kofeina sadrži i druge sastojke koji doprinose opuštanju DES i produkciji kiseline. U nekim studija se pokazalo da ako se manja količine kafe konzumira posle obroka manja je verovatnoća za nastanak pomenute simptomatologije. Zato bez preterivanja sa kafom i suplementima na bazi kofeina…i uvek ih vezujte uz obroke.

- Zvaćite žvake posle obroka – mnogi od vas će se sigurno nasmejati ovom predlogu. Ali dokazano je da zvakanje zvake posle obroka doprinosi boljoj pokretljivosti jednjaka, i „čišćenju“ jednjak od sadržaja iz želuca, a doprinosi i povećanom lučenju pljuvačke. Elem, ako se „pretera“ doprinosi podrigivanju i povremenom i kratkotrajnom otvaranju DES i pogoršanju simptoma. Navodi se da i neumerena konzumacija mentola( u raznim oblicima, čaj od nane, arome i sl.) može pogoršati stanje.

- Umerite se sa belim i crnim lukom u obrocima. Svakako da sveži crni i beli luk obiluju nizom zaštitnih materija za naš organizam, ali su znaci digestivnog diskomfora mogući kod neumerene konzumacije. Tu su i gasovi koji nastaju kao posledica nesvarljivih ugljenih hidrata i vlakana( uzrok podrigivanja), eto i češćeg otvaranja DES.

- Umerite se sa gaziranim vodima i napicima – naime, stalno podrigivanje do koga ove vode dovode uzrokuje „povremeno“ otvaranje DES i povećanu mogućnost za nastanak „refluksa“.

- Ne preterujte sa sokovima od svežih citrusa – iako je npr. pH soka od narandže takav da ne povećava „kiselost želuca“, smatra da se u narandžama i citrusima poput limuna i grejpa postoje agnesi koji iritiraju sluzokožu jednjaka.

- Umerite se sa čokoladom – nekoliko relevantnih studija je ukazalo na povećanu verovatnoću za nastanak „refluksa“ kod strastvenih konzumenata čokolade i kakaa. Da li je u pitanju tebromin( srodnik kofeina) ili neki drugi agens, ne može se tačno reći, ipak, umerite se!

- Podignite uzglavlje - refluks se mnogo češće javlja kad se leži na ravnom. Potrebno je podići uzglavlje jastucima ili samo uzglavlje kreveta (preporučuje se) za 15 do 20cm. To se pogotovu odnosi na učestalu pojavu gorušice u toku sna.

- Izbegavajte da jedete neposredno pre odlaska na spavanje. Uopštene preporuke kažu da obrok pre počinka ne bi trebalo da bude 1-3 sata pre počinka u zavisnosti od sastava i obilnosti.

- Ne utežite se stalno kašima, steznicima i sl., ako nema realne potrebe za tim – povećanje intraabdominalnog pritiska. Ako imate problem sa viškom kilograma, smršajte, ne mučite sebe „utezanjem“!

- Ne odlazite neposredno posle obroka na trening. Sačekajte 1-3 sata u zavisnosti od sastava, tj. obilnosti obroka( bez previše masti i „iritanasa“).

- Ne preterujte sa „ljutim“ začinima.

- Izbegavajte savijanje i ležanje neposredno nakon obroka( kratka šetnja posle obroka dobro dođe!)

- Ne konzumirajte previše vruća i hladna jela

- Prestanite sa pušenjem!!!

- Ne preterujte sa suplementima koji obiluju kofeinom i drugim iritansima( kompleksni sagorevači masti, NO-reaktori…)

- Ne „kljukajte“ se sa NSAIL ako imate problema sa povredama( bolovi) – ne zaboravite da oni samo maskiraju bol, a ne rešavaju uzrok problema. Posavetujte se sa fizijatrom!