You are here

Pušenje izaziva oštećenja kože

Pušenje oštećuje svaki organ u telu. Iako je većini ljudi poznata njegova povezanost sa rakom pluća, moždanim udarom i srčanim oboljenjima, ono takođe ima duboke efekte na najveći organ u telu – kožu.

Za razliku od drugih oštećenja koje proizvodi, efekti pušenja na koži često su spolja vidljivi. Ne samo da je pušenje povezano sa razvojem određenih kožnih poremećaja, već je i glavni krivac za prevremeno starenje kože.

Prevremeno starenje kože

Pušenje je nezavisan faktor rizika za nastanak bora. Čini se da su žene podložnije tome od muškaraca. Obično se to prvo manifestuje kao bore oko očiju („vranine noge“) i usta („borbe pušača“) u ranijoj dobi od nepušača. Osim ranih bora, kod pušača su opisane i atrofija (ili stanjivanje) kože, crvenilo lica i istaknutost osnovnih koštanih kontura lica.

Loše zarastanje rana

Postoji veliki broj studija koje pokazuju da će pušenje odložiti zarastanje rana - to uključuje povrede i rane nastale operacijom. Postoje veće stope infekcije rane, nekroze (odumiranja tkiva) i stvaranja krvnih ugrušaka.

Pušenje i rak kože

Pušači su pod većim rizikom od razvoja vrste raka kože poznatog kao karcinom skvamoznih ćelija (SCC). Čak i pojedinci koji puše samo nekoliko cigareta dnevno ostaju u opasnosti od ovoga.

Psorijaza

Relativno čest inflamatorni poremećaj kože, koji rezultira suvim, mrljama na koži glave na telu. Pušači imaju veći rizik od razvoja ovog stanja u poređenju sa nepušačima. Takođe je veća verovatnoća da će imati tešku i opsežniju bolest za koju je manje verovatno da će uspešno reagovati na lečenje.

Hidradenitis suppurativa

Ovo je hronično, bolno stanje koje dovodi do bolnih otoka i apscesa ispod kože koji se često mogu iscediti i ostaviti zaostale ožiljke. Obično pogađa pazuhe i područje prepona. Hidradenitis se češće javlja kod pušača.

Lupus

Diskoidni eritematozni lupus je autoimuno stanje kože gde se ljuskave, crvene mrlje često pojavljuju na mestima izloženim suncu. Područja se često mogu očistiti, ali za sobom ostavljaju ožiljke. Ovo se dešava najmanje deset puta češće kod pušača u odnosu na nepušače. Lečenje ovog stanja antimalarijskim i drugim lekovima takođe se pokazalo manje efikasnim kod pušača.

Virusne infekcije kože

Genitalne bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Pušenje povećava rizik od razvoja genitalnih bradavica. Ovo može biti povezano sa imunosupresivnim efektima nikotina.

Koža je, kao i svi drugi organi u telu, podložna oštećenjima izazvanim dimom cigareta. Ovaj članak je imao za cilj da podigne svest o nekim od najčešćih kožnih manifestacija pušenja, ali postoji ih mnogo više. Ako ste pušač, možda je vreme da razmislite o odbacivanju te navike i potražite odgovarajuću pomoć ako je potrebno. Ovo će koristiti svim organima vašeg tela - uključujući kožu.

 

 

Reference:

https://www.news-medical.net/health/Does-cigarette-smoking-damage-the-skin.aspx

 

dr Anita Mrdaković
dr medicine