You are here

Šta je endometrioza?

Endometrioza je ginekološko stanje gde tkivo slično sluzokoži materice raste na drugim mestima, kao što su jajnici i jajovodi. Endometrioza se može pojaviti kod žena bilo kog uzrasta, uključujući tinejdžerke. To je hronično stanje koje može imati uticaj na kvalitet život, ali postoje tretmani koji mogu pomoći. Simptomi endometrioze mogu biti različiti- od neprimetnih do teških. Neki uobičajeni simptomi endometrioze su: bol u donjem delu stomaka ili leđa (bol u karlici) koji se obično pogoršava tokom menstruacije, jak bol tokom menstruacije koji vas sprečava da obavljate svoje normalne aktivnosti, bol tokom ili posle seksualnog odnosa, bol prilikom mokrenja, krvarenje između dva ciklusa, krv u mokraći ili fecesu tokom menstruacije, poteškoće u začeću i trudnoći. Takođe ženska osoba može imati obilne menstruacije. Za neke žene, endometrioza može imati veliki uticaj na njihov život i ponekad može dovesti do depresije.

Dijagnoza se obično postavi kasno u odnosu na pojavu prvih simptoma zbog toga što se tegobama ili ne pridaje veliki značaj ili tegobe skoro da ne postoje. Najčešće dijagnozu postavi ginekolog prilikom redovnog ginekološkog pregleda ili utvrđivanja uzroka neplodnosti. 

Kod žena u reproduktivnom periodu učestalost endometrioze je 10-15%. Tipična je za žene u plodnom dobu.

Kada govorimo o lečenju endometrioze postoje tretmani koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma. Tretmani uključuju: lekove protiv bolova kao što su ibuprofen i paracetamol; hormonske lekove i kontraceptive, uključujući kombinovane pilule, kontraceptivne flastere, intrauterini sistem (IUS) i kontraceptivni implant, i lekove koji se nazivaju analozi gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH). Pored toga vrše se operacijivni zahvati (laparaskopski) za odstranjenje tkiva. Može se primeniti i kombinacija medikamentozne i hiruške terapije.

 Vaš lekar će razgovarati o opcijama sa vama. Ponekad mogu da predlože da se lečenje ne započne odmah, da bi videli da li se vaši simptomi poboljšaju sami.

Izvor:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine