You are here

Zaštite vašu jetru – dobrodošli u svet HEPATOPROTEKTIVA

Često se kaže da je jetra ogran koji poseduje izvrsnu regenerativnu sposobnost, ali hronična izloženost raznim štetnim agensima može prevazići regenerativni kapacitet ovog organa i tada na scenu stupaju HEPATOPROTEKTIVI. Hepatoprotekitivi su lekovi ili dijetetski sumplementi koji se koriste kao dodatak lečenju toksičnih oštećenja jetre, akutnih i hroničnih virusnih hepatitisa i ciroze jetre.

Prisetimo se da su najvažnije funkcije jetre sinteza ( stvaranje) proteina različitih fukcija u našem telu( albumini, faktori koagulacije, transporteri polnih hormona…), deponovanje glikogena, metabolizam masti i holesterola, deponovanje i promet vitamina i minerala, pretvaranje nekih hormona u svoje aktivne oblike( npr. hormon rasta – IGF-1), razgradnja i eliminacija otpadnih produkata našeg tela, lekova, „zagađivača“ iz naše okoline( ishrana, vazduh, voda…“detoksikacija“)…stvaranje žuči

Dakle, vidimo da jetra ima dve bitne uloge – sinteza, tj. stvaranje mnogih bitnih jedinjenja za naš „život“, kao i detoksikacija. Dozvolimo li sebi da „izgubimo jetru“, izgubili smo glavnu laboratoriju našeg tela!

 

Šta to stvara probleme jetri? Ajmo taksativno…

Industrijski prerađena hrana svih vrsta i oblika( aditivi, hormoni…), alkohol, duvanski dim, neracionalna upotreba lekova – NSAIL( nesteroidni lekovi protiv „upala“ - bolova), antibiotici, sedativi, antidepresivi, AAS( oralni androgeno-anabolički steroidi), izloženost organskim rastvaračima, bojama, lakovima, teškim metalima i sl.…virusna oboljenja jetre( najčešće virusi hepatitisa B i C), krajnosti koje se tiču ishrane – neumereno konzumiranje „šećera“, trans masti…gladovanje, ekstremna gojaznost…

 

Kako pomoći jetri?

Osnovno je da krenemo sa promenama na bolje – izbaciti sve moguće „iritanse“ iz ishrane, ograničiti neracionalnu upotrebu lekova i doping sredstava sa hepatotoksičnim učinkom, prestati sa upotrebom alkohola, prekid pušenja, krenuti sa zdravom ishranom( organska proizvodnja…bez industrijski prerađene hrane), redovna fizička aktivnost, gubitak masnih naslaga…dobra hidriranost…

 

Kada na scenu stupaju hepatoprotektivi?

Da, kaže se da je bolje sprečiti nego lečiti, tako da pre bilo kakvog razmišljanja o suplementima iz ove grupe treba razmotriti da li smo našu svakodnevicu „pročistili“ od već pomenutih „iritanasa“? Pojedinci smatraju da je i pored svih „sagrešenja“ prema jetri i prisutnih bolesti moguće lekovima, tj. suplementima iz ove grupe obnoviti jetru i poništiti štetu. Mnogi od lekova, tj. suplemenata iz ove grupe su se pokazali dokazano efikasnim i sa aspekta zvanične medicine, ali oni nisu svemogući ukoliko nismo načinili korak napred opredeljeni da živimo zdravije! Čuvaj jetru da ti duže traje!

 

Silimarin - najpoznatiji hepatoprotektiv

Silybum marianum( gujina trava, mlečni čkalj ) poznatija i samo kao silimarin( koji zapravo predstavlja aktivni sastojak biljke) je najviše ispitivana biljka kroz brojne kliničke studije. Od IV veka pre nove ere poznato je da se seme silimarina koristi kao pomoć u terapiji brojnih oštećenja i oboljenja jetre. Standardizovani ekstrakt koji čini 70-80% silibina( „najpotentniji“ sastojak silimarina) je u komercijalnoj proizvodnji i prodaji još od 1969. godine u brojnim zapadnim zemljama.

Silimarin je uključen u farmakopeje većine zemalja savremenog sveta. Silimarin pokazuje brojne povoljne efekte. On je odličan antioksidans, pojačava enzimske i ne-enzimske antioksidativne sisteme odbrane ćelije, a ispoljava i protektivno dejstvo na nivou ćelijske membrane. Silimarin poseduje hepatoprotektivno i regenerativno dejstvo – pomaže u očuvanju normalne građe i funkcije jetre tako što eliminiše štetne materije iz organizma. Silimarin se dobro toleriše, neželjenih dejstava i kontraindikacija nema!

Dakle, silimarin ima antioksidativno dejstvo , jer čisti slobodne radikale, aktivira fiziološke mehanizme detoksikacije i ima deset puta veći oksidativni efekat od vitamina E. Silimarin stimuliše aktivnost RNK polimeraze, čime se stvara značajno više proteina unutar hepatocita, što omogućava regeneraciju jetrinih ćelija!

Kao što vidite nekada je tanka linija između leka i suplementa!

 

Sinergija sa ostalim suplementima

Lecitin kao izvor esencijanih fosoflipida i holina je takođe značajan sa aspekta izgradnje i obnove ćelija jetre, metabolizma masti u jetri, a pogotovu kada je u pitanju „masna jetra“( steatoza). Lecitin je važan i za zdravlje naše žučne kese( sprečavanje i olakšavanje tegoba kod holesterolskog kamenja u žučnoj kesi).

N-acetil-cistein( NAC) i whey protein – pomenuti suplementi doprinose porastu nivoa glutationa – master antioksidansa u našem telu. U slučaju predoziranja paracetamolom( febricet) NAC se pokazao kao značajan zaštitinik jetre. U studijama koje su rađene kod pacijenata sa HIV-om se pokazalo da suplementacija whey proteinom dovodi do značajnog skoka glutationa. Dakle, dovoljno glutationa – dovoljna zaštita jetre!

Taurin se u nekim studijama na životinjama pokazao kao jedan od faktora koji doprinose zaštiti ćelija jetre.

Tu su naravno i vitamini i minerali – vitamini A, C, E, vitamini B-grupe, minerali selen i cink.

Pomenimo i univerzalni antioksidans ALFA-LIPOINSKU KISELINU( ALA) koja je u stanju da se sama bori protiv slobodnih radikala, a isto tako „reciklira“ vitamine C i E, kao i koenzim Q10..ALA je rastvorljiva i u vodi i u mastima!

Svi pomenuti suplementi se nalaze u ponudi „Pansporta“ - ne plašite se suplemenata, plašite se neznanja i zabluda!

 

Galerija: