You are here

Šta još dovodi do viška kilograma

image

Do gojaznosti, sasvim neočekivano, mogu da dovedu:

1. Internet
naravno da nije čudo da sedenje pred kompom umesto vežbanje u teretani može da doprinese gomilanju sala. Ali ovaj put pričamo o orosenzirijalnim putevima. Da ne ulazimo previše u fiziologiju stvar je u tome da određeni stimulusi imaju svu prednost. Tako da ako na internetu gledamo nešto što nas jako zanima i istovremeno grickamo ili jedemo, informacije koje stižu preko čula vida dominiraju nad svim drugim informacijama u mozgu. Suština: ne sećamo se šta smo pojeli ni koliko niti se često sećamo da smo uopšte jeli. Istraživanja pokazuju da ćemo ovako pojesti i do 15% više nego da smo lepo seli i jeli...

2. vaša mama
Volimo je, ali zna da bude zahtevna. Iz nekog razloga dosta mama će insistirati na tome da pojedemo sve iz tanjira. I zahtevaće to i ako imamo 10kg viška i 10kg manja kao deca. Hrana nam treba za rast ali samo do određene tačke. Oslobodite se navike iz detinjstva i oslobodićete se dobrih 5-6kg!

3. vaši prijatelji
Istraživanja pokazuju da svaka osoba za večerom poveća količinu hrane koju pojedemo za čak 20%! U društvu je lepše ali da li mora i da bude obilnije. Hrana za hranom i kako se sipa i kako se poslužuje tako se nama kočnice polako opuštaju i krećemo sa nekontrolisanom klopom i pićem.

4. štednja
Kupićete veće pakovanje zato što je jeftinije. Kupiće se pakovanje od 10 tetrapak sokova zato što se isplati. Ali istraživanja pokazuju da ćete zbog toga i više jesti i piti nego da nemate sve te rezerve u špajzu. Ako već kupujete na veliko kupujte samo zdravu hranu – tunjevinu, švapski sir, mleko jogurt, voće...

5. kofein
Iako kafa samo po sebi može donekle da smanji apetit posle određenog vremena ona ustvari deluje sasvim suprotno. Po završetku početnog high efekta dolazi želja za slatkim. Druga stvar – ako pijete slatku kafu imajte na umu jednu stvar – frapuccino ima i do 500! Kada to poredite sa pizzom koja ima otprilike isto toliko kalorija... Takođe nakon čvrste hrane ostaje utisak da smo nešto jeli dok tečna hrana ne ostavlja taj utisak – jednostavno mozak je ne registruje kao hranu.

6. klima – kad dođe leto (a doćiće, jednom!) svi ćemo se sakriti u što hladnije prostorije. A kad je hladno jedemo više. Ko jede kad pre pretoplo? Spremni smo možda samo za nešto tečno. Ali kad je fino mlako, pa oko 24C onda se apetiti otvori i nema stajanja. Prema tome nije tako loše ponekad i sedeti u malo toplijoj prostoriji.