You are here

Koenzim Q10 - Srce na prvom mestu

 

Koenzim Q10 se još naziva ubikinon i prirodno se javlja u organizmu. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze koenzima Q10, ali se ona smanjuje posle 30. godine. CoQ10 zapravo predstavlja sastavni deo respiratornog niza, ćelijskog sistema za stvaranje energije za životne procese. Kao prirodni antioksidant učestvuje u stvaranju energije za životne procese i štiti lipide u krvi od štetnog dejstva slobodnih radikala. Koenzim Q10 značajno smanjuje rizik od arterosklerotičnih oboljenja i delotvoran je antioksidant (poput vitamina E i beta karotena). Koenzim Q10 je najbolje uzimati zajedno sa vitaminom E.

 

Nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imuniteta, malaksalosti, gojenja, paradentopatije. Važan je u zaštiti musulature i organa sportista a služi i kao generator mišićne energije i snage. On povećava snagu podstičući pretvaranje ugljenih hidrata u energiju i time ojačava mišiće, što je od velikog značaja za sportiste. Jača imuni sistem, podmlađuje i produžava životni vek. Sprečava komplikacije kod bolesnika sa šećernom bolešću i pomaže prilikom dijeta. Zbog svoje lipofilnosti ( rastvorljivosti u mastima) apsorpcija koenzima Q10 unetog hranom je spora i ograničena. Preparati su zbog bolje rastvorljivosti pogodniji za korišćenje. Koenzim Q10 se u malim količinama nalazi u namirnicama životinjskog porekla, kao što su meso, iznutrice i morski plodovi. Još jedan od razloga zašto se preporučuje upotreba dodataka ishrani koji će da nadoknade njegov nedostatak. Brzina delovanja zavisi od stepena nedostatka istog, pa je recimo organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak i više od tri meseca za vidljiv efekat, jer se njegov nivo postepeno i sporo povećava, a u slučaju većeg nedostatka, već posle nekoliko dana dolazi do poboljšanja. Ako neko već posle nekoliko dana uzimanja koenzima Q10 primeti poboljšanje, to pokazuje da je deficit koenzima u organizmu bio veoma izražen. Koenzim Q10 se koristi u tretmanima Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, migrenskih napada, multiple sleroze, čak i u nekim oblicima šizofrenije. Takođe, ima pozitivne efekte kod respiratornih bolesti astme i alergija. Efikasan je u borbi protiv različitih malignih oboljenja i leukemije. Blagotvorno deluje kod bolesnika sa dijabetesom, jer kroz dva meseca korišćenja smanjuje nivo šećera u krvi za 30 %. Dobar je za kožu, jer neutralizuje delovovanje slobodnih radikala koji sprečavaju proizvodnju kolagena, te se stoga koristi u kozmetičkim proizvodima za prevenciju bora. Koenzim Q10 mogu koristiti svi, jer ne izaziva nuspojave, a njegov višak se eliminiše iz organizma. Važno je i znati da kad se unosi kao dodatak ishrani nema uticaj na stvaranje koenzima Q10 u organizmu, odnosno ne zaustavlja vlastitu sintezu istog, već dopunjuje njegov nivo. Pozitivna dejsta na funkije i bolest srca koenzima Q10 su smanjuje rizika od infrakta i angine pektoris, jača srčani mišić, sprečava poremećaj srčanog ritma, sprečava arteriosklerozu, snižava krvni pritisak. Neke od namirnica koje sadrže najviše koenzima Q10:
- svinjsko srce (na 100g sadrži 24mg koenzima Q10)
- bivolje srce (na 100 g sadrži 4.8mg koenzima Q10)
- pileci batak (na 100g, sadrži 2.0mg koenzima Q10)

Ako ne znate kako biste spremili svinjsko srce, evo jednog recepta za gulaš od svinjskog srca i pečuraka:
1. dinstati 100g crnog luka na 200 ml maslinovog ulja
2. kada luk požuti, dodati 300g pečuraka i 1 čen belog luka (ova stavka je bitna zbog prisustva organskog germanijuma u belom luku i nekim vrstama pečuraka)
3. nakon pola sata, na srednjoj vatri, dodati 500g krupnije seckanog svinjskog srca
4. dodati ½ litre paradajz soka i ½ litre vode i kuvati dok meso svinjskog srca ne bude kuvano.
Ova količina je za 4 odrasle osobe i ovakav gulaš se može služiti uz pire ili samo obaren krompir.

Mirjana_profile_pic_copy