
Dunje su poznata vrsta voća na ovim prostorima. Prepoznatljiv izgled, miris i žuta boja su ono što karakteriše ovu voćku i lak način da je prepoznamo. Dunja je voće koje se ne koristi često, u svom izvornom obliku, ali to je greška. Ovo voće je sjajan odabir za svakog pojedinca jer predstavja pravu riznicu vitamina. Ako koristimo dunju, a da nije rakija ili kompot, obradovaćemo svoj organizam. Da vidimo kako i zašto …
Plod dunje je neverovatno bogat vitaminom C i može da obezbedi do 25% preporučene dnevne doze. Ove vrednosti posebno važe za zrelo voće, koje je još bogatije vitaminom C. Ovaj vitamin je neophodan za uvođenje u našu ishranu jer podiže nivo našeg imuniteta i može nam pomoći u lečenju nekih upalnih stanja. Antibakterijska svojstva ovog voća su takođe neophodna za sprečavanje rasta i širenja štetnih bakterija, a smatra se efikasnim u lečenju bakterije ešerihije koli. Dunja je već neko vreme poznata po svojim odličnim antioksidativnim svojstvima. U stvari, voće je izuzetno bogato antioksidansima, za koje je dokazano da pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i stoga štite vaše ćelije od oštećenja.
Za sve one koji se bore sa viškom kilograma, a na žalost, ima ih dosta, dunja je jedno od konkretnih stvari koja može pomoći kod ovog problema. Slično jabukama i kruškama, jer pripadaju istoj grupi voća, dunja je izuzetno niska u kalorijama, 100 grama sveže dunje ima samo 57 kalorija, ali je bogata vlaknima i važnim hranljivim jedinjenjima. Iz tog razloga ovo voće je savršeni dodatak vašoj ishrani ako želite da izgubite višak kilograma ili ako pokušavate da održite svoju kilažu tokom zime. Pored toga, ako ste posetilac teretane, zdravi vitamini i ugljeni hidrati koje daje ovo voće mogu upotpuniti vašu ishranu za trening i dodati joj svežinu.
Dunja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini kod problema sa varenjem. Dunja se pokazala efikasnom u zaštiti našeg crevnog tkiva od nekoliko digestivnih poremećaja kao što su inflamatorne bolesti creva. Takođe, čaj od lista dunje je veoma efikasan kod problema sa stolicom. Dunje su izuzetno korisne za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Ovo voće je bogato hlorogenim kiselinama, antocijaninima i flavonolima, zajedno sa katehinima i proantocijanidinima. Nekoliko sprovedenih studija dokazalo je da dunja, zajedno sa jabukama i trešnjama, može pomoći u snižavanju ili balansiranju krvnog pritiska.
Međutim, da biste videli najznačajnije prednosti ovog voća, trebalo bi ga uvesti u svoju ishranu. Štaviše, da bi se održalo netaknuto svako dragoceno jedinjenje koje sadrži dunja, treba je redovno i sirovo jesti. Iako dunja nije jedno od najpoznatijih voća na tržištu, postala je izuzetno popularna zbog jedinstvenih svojstava koje nudi. Ali, ako niste ljubitelj svežeg voća ili volite da eksperimentišete u kuhinji, dodajte malo cimeta i anisa u kuvane dunje za savršenu i zdravu zimnicu.
Prijatno.


