You are here

Indijski orah kao zdrava navika

Indijski orah je danas dostupan svima i prava je šteta ne konzumirati ga jer odličan za naš organizam. Indijski orasi su mali i bubrežastog oblika, bledo žute boje, bogatog, orašastog i nešto slađeg ukusa od kikirikija. Mogu se jesti sirovi, pečeni, kao puter ili ih koristiti u kuvanju. Odličan su dodatak svakom obroku, pogotovo u vreme ručka kada telo najoptimalnije vari hranu.

  Ako indijske orahe pogledamo sa nutritivne strane, videćemo da su dobar izvor proteina i nezasićenih masti. Porcija od 30 g sadrži oko 160 kalorija, ali pošto su bogate proteinima i nezasićenim mastima, obezbeđuju veći nivo sitosti. Ova veličina porcije takođe obezbeđuje oko 20% vašeg dnevnog unosa magnezijuma koji je važan za zdravlje hormona, a pored toga sadrži mangan, selen, gvožđe i cink. Odličan izbor za svakog od nas.

   Ova biljka, odnosno seme, jer se ne vodi kao orašati plod, je vrlo korisna za naše dobro zdravlje i može da nam produži život. Istraživanja su otkrila da ishrana bogata nezasićenim mastima, kao što se nalazi u indijskim orasima, smanjuje rizik od ukupne smrtnosti ili od smrtnosti zbog specifičnih uzroka. Nezaićene masti se nalaze i drugim plodovima sličnim indisjkom orahu, kao što je badem, lešnik ili redovan orah.

   Svi smo čuli za oksidativni stres. Za one koji ne znaju oksidativni stres је stanje u organizmu u kome postoji neravnotežа izmedju slobodnih radikala i njihovog neutralisanja od strane antioksidativne zaštite organizma. Šta je ovde bitno ? Oksidativni stres može vremenom da izazove oštećenje organa, tkiva, pa čak i ćelija, što može dovesti do raznih bolesti kao što su Parkinsonova, Alchajmerova i multipleks skleroza. Antioksidansi pomažu da se „ukloni“ oksidativni stres, a indijski orasi su odličan izvor antioksidanata, posebno polifenola i karotenoida. Znači, antioksidanti u indisjkom orahu su veoma bitnog značaja, kako za aktivne sportiste, tako i za ostale.

Današnje bolesti, koje srećemo sve češće kod mladih ljudi, kao što je dijabetes se mogu „umiriti“ uz pomoć indijskog oraha. Svakodnevna konzumacija indijskih oraha pomaže da se poboljša osetljivost na insulin, a samim tim i kontrola šećera u krvi kod onih sa dijabetesom. Ovo je verovatno zbog visokog sadržaja proteina i nezasićenih masti koji pomažu u promovisanju zdrave regulacije šećera u krvi. Izbacite nezdrave grickalice i ako praktikujete užine, indijski orah je odlična preporuka.

  Da se vratim na bolesti koje sve češće pogađaju mlade ljude, kao što je šlog, odnosno izliv krvi na mozak, dobro je znati da su indijski orasi dobar izvor magnezijuma, a mnoga istraživanja su pokazala da su viši nivoi magnezijuma u ​​krvi povezani sa smanjenim rizikom od moždanog udara.

Ako se osvrnemo na aktivne sportiste, ovde dolazimo do stavke koja direktno odgovara snažnom i dobrom uticaju konzumiranja ovih plodova. Sportisti znaju da su orašasti plodovi i semenke presudni za održavanje kondicije i sitosti, ali indijski orah posebno obezbeđuje tone zdravih masti, ugljenih hidrata i hranljivih materija kako bi vaše telo radilo optimalno. Dakle, ako ste sportista ili aktivni sportista koji želi da se ozbiljno bavi ishranom, ubacite indijske orahe u svoj meni. Ako se bavite sportovima izdržljivosti, kao što su borilačke veštine, znajte da ovaj orah ima više vitamina K, magnezijuma, bakra, gvožđa, selena, cinka i fosfora nego bilo koji drugi orašasti plodovi. Vaše telo mora biti obezbeđeno raznim nutrijentima koji igraju ključne uloge, kako u treningu tako i u oporavku. A uloga indijskih oraha u telu je njihova dokazana sposobnost da povećaju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca što je zgodno za svakog ko je u sportovima izdržljivosti. Takođe pomažu u smanjenju grčeva, mišićnih grčeva i poboljšanju oporavka. Ako se bavite jiu jitsom ili mma, znate da dobar oporavak put ka sledećem boljem treningu.

Indijski orasi imaju brojne zdravstvene prednosti i dobar su izvor hranljivih materija, uključujući proteine i nezasićene masti, kao i mnoge vitamine i minerale. Kao i kod svih orašastih plodova, najbolje ih je jesti u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane, i uvek ih je najbolje jesti sirove, a ne one koje su soljene ili pečene, što onda počinje da negira njihove prirodne zdravstvene prednosti. Budite umereni i uživajte u odličnom ukusu indijskih oraha.

  Prijatno !

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine