You are here

NEŽELJENI EFEKTI KETOGENE DIJETE

Ketogena dijeta je bez dileme jedan od najdelotvornijih pristupa kada je u pitanju redukcija masnih naslaga, ali svakako da ima stvari o kojima bi trebalo razmisliti pre nego se odlučite za „keto-pristup“. Cilj ketogene dijete je kao što i samo ime kaže uvođenje u „kontrolisanu ketozu“ gde usled nedostatka ugljenih hidrata (glukoze naše nasušne) telo počinje da koristi alternativne izvore energije – amino kiseline i ketonska tela.

LOŠ ZADAH, „MIRIS“

Kad već pomenusmo ketonska tela prva asocijacija je specifičan zadah i miris znoja na aceton. Da, to je jedan od najbolji znakova da ste ušli u željenu ketozu, možda neprijatan, ali svakako „precizan“.  

 

KETO FLU“, KETO - ADAPTACIJA

Jedan od čestih problema sa kojim se susreću svi koji počinju sa keto dijetom (uopšteno) je tzv. keto - adaptacija. Kao i za sve u životu, treba stisnuti zube i pregurati ovaj težak period koji se odlikuje stanjem mentalne razdražljivostI, opšte slabosti i naravno padom trenažnih performansi (otuda i poistovećivanje sa gripom – „keto flu“). Ipak, posle tog inicijalnog perioda, nastupa tzv. „kateholaminski medeni mesec“. Osećate se sjajno, puni energije, niste više razdražljivi, čini vam se kao da ste se ponovo rodili. A ono što se zapravo događa je krizna reakcija organizma na nedostatak „šećera“ - skaču kateholamini (adrenalin, noradrenalin), skače kortizol, čak se uključuje i hormon rasta, jednostavno vaše telo je uspostavilo mehanizam korišćenja alternativniih izvora energije („zaštitni katabolizam buja“). Dakle, keto-adaptacija ima za posledicu i rapidnije iskorišćavanje masti kao izvora energije. Smatra se da „negativni psihogeni“ efekti traju prve dve nedelje, a potpuna keto - adaptacija nastupa za 2-6 nedelja.

PROBLEMI SA VODOM I ELEKTROLITIMA

Na samom početku većina „korisnika“ ove dijete može da iskusi „brzu definiciju“ koja je posledica „pada“ glikogena u telu (pražnjenje) - manje glikogena = manje vode koju on vezuje, tj. oslobađanje iste. Zanimljiva stvar su i studije koje jasno pokazuju uticaj insulina na metabolizam natrijuma u bubrezima. Elem, u ketogenoj dijeti – nema hidata – nema insulina, dakle, počinje i pojačano izlučivanje natrijuma urinom (važan je i uticaj drugih hormona koji regulišu izlučivanje natrijuma). Međutim, tu su problemi i sa drugim mineralima poput kalcijuma, kalijuma, magnezijuma… Uzroci ovih problema se tiču i „kiselosti“ samog tela, kao i celokupnog metaboličko-hormonskog miljea našeg tela u ketogenoj dijeti. Pojava mišićnih grčeva, zatvora, glavobolja, pada krvnog pritiska, „lupanja srca“, bolova u zglobovima su čest pratilac ketogene dijete. Dakle, jedite dovoljno svežeg povrća („zeleno, lisnato“), uzmite suplemente magnezijuma (citrat, glicinat), kalijuma, oprezno sa natrijumom, budite dovoljno dobro hidrirani.

KAMEN U BUBREGU, ZABLUDE O BUBREŽNOJ INSUFICIJENCIJI

Kada govorimo o realnoj opasnosti u toku ketogene dijete, a tiče se bubrega to je svakako mogućnost nastanka kamena („peska“) u bubrezima . Problem hidratacije, pojačane eliminacije nekih minerala, opterećenje „kiselim produktima ketoze“, proteinima (relativno), stvara preduslove za pojavu „kalkuloze“. Dakle, pre početka dijete razmislite da li imate već sličnih problema koji se mogu pogoršati u toku ove dijete, UZ urotrakta će vam reći sve…

Bubrežna insuficijencija se često neistinito pripisuje ketogenoj dijeti. U pitanju je zabluda keto - acidoze u okviru dijabetesa i kontrolisane ketoze kod ketogene dijete (zdrave osobe). Dakle, jedno je dijabetes,kao bolest (dijabetesna nefropatija), a drugo zdrava osoba na ketogenoj dijeti. A naravno, tu si i oni dušebrižnici koji stalno upiru prstom na povećan unos proteina, ali ne zaboravimo da je u osnovi ketogene dijete pravilo – bez hidrata (uslovno rečeno), umereno sa proteinima, visoko sa mastima; i naravno „zdravlje jetre i bubrega“ pre započinjanja ketogene dijete!!!

UTICAJ NA METABOLIZAM, HORMONE, OSETLJIVOST NA INSULIN

Sve što neumereno, predugo traje, ma kako se korektno sprovodilo dovodi do usporavanja metabolizma u svetu dijeta. Isto važi i za ketogenu dijetu. Preporuka je ne ići duže od 8 nedelja sa ovom dijetom, jer bez obzira na sve naše telo će se nizom prefinjenih mahanizama „navići na ovo stanje“ i doći do stagnacije, pre ili kasnije. Tu je i uticaj na hormone štitne žlezde, divljanje kortizola, uticaj na „reproduktivne hormona oba pola“, uticaj na produkciju IGF-1 (IGF-1 i testosteron su „oci anabolizma“). Lepši pol je naročito osetljiv na ove promene!

Mada, još veći problem od sve ove zbrke koju smo napravili svom telu je povećana osetljivost na insulin koja po prestanku dijete, ako se „reverse taktika“ (kontrolisan skok u unosu pre svega hidrata) ne odradi kako valja vodi u dodatne poteškoće!                                          

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu