
Smokve su jednom rečju fantatična hrana i veoma hranljivo voće. Njihov sadržaj vlakana, kalijuma i antioksidanata može pomoći u kontroli krvnog pritiska, pomoći pri varenju, pomoći na putu gubitka težine, zaštititi vaše srce, sprečiti zatvor, izlečiti reproduktivne probleme i može takođe da vam pomogne u jačanju zglobova. Ovo su samo neki od benefita ovog ukusnog voća, a u narednim redovima ćemo se fokusirati na njihov uticaj na sportiste i atletske performanse.
Sportisti mogu da jedu suve smokve kao užinu posle treninga. Oni promovišu oporavak jer su među namirnicama koje sadrže najviše hranljivih materija koje možete da jedete svakodnevno. Smokve su prepune antioksidativnih jedinjenja, vitamina i minerala koji imaju blagotvorno dejstvo na atletske performanse. Sa suvim smokvama punimo mišićni glikogen jer su zdrav izvor šećera. Mala porcija daje oko 12 grama šećera. Sa smokvama možemo hidrirati naše telo. Štaviše, jedenje smokava nakon napornog vežbanja dobro je za sportiste jer pomažu u obnavljanju esencijalnih elektrolita, hidrirajući telo. Primera radi, pijenje vode bez pravilnog dopunjavanja elektrolita može imati štetne efekte kao što su grčevi. Trkači i drugi sportisti izdržljivosti, kao što su borilačke veštine, su u najvećem riziku od disbalansa elektrolita. Samo mala porcija suvih smokava obezbeđuje dovoljno kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
Gvožđe je neophodno za pravilno funkcionisanje organizma. Jedna porcija suvih smokava obezbeđuje 3% preporučenog dnevnog unosa gvožđa.Nedostatak gvožđa je prilično čest među sportistima. Posebno među onima koji redovno imaju iscrpljujuće treninge. Gvožđe je ključno za atletske performanse i dobro zdravlje. Uključeno je u energetski metabolizam i transport kiseonika.
Takođe, smokve su odlična namirnica pre treninga. Smokve obezbeđuju dodatnu energiju sportistima, a suve i sveže smokve pružaju stabilan nivo energije satima. Sveže smokve su sjajan doručak koji može biti kombinovan sa bananama ili nekim drugim slatkim voćem. Pored toga, oko 48% šećera u smokvi je fruktoza. Fruktoza ne povećava šećer u krvi kao glukoza. Prvo ga mora metabolisati jetra. Sportisti treba da konzumiraju grickalice pre treninga koje sadrže i glukozu i fruktozu. Iznad svega, jedenje smokava pre treninga može pomoći sportistima da rade jače i duže. Potpisnik ovih redova uglavnom konzumira voće za doručak, a sveže smokve, su odličan izbor za održavanje visokog nivoa energije za vreme jutarnjih treninga.
S obzirom da na dnevnom nivou imam između 6 i 8 treninga, odabir hrane je od ključnog značaja, a voće igra primarnu ulogu. Smatra se da antioksidativna jedinjenja u smokvama igraju ključnu ulogu u odlaganju umora. Zahtevni treninzi značajno povećavaju proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika i azota. Antioksidansi osiguravaju da ova jedinjenja ostanu u zdravom i uravnoteženom opsegu. Dakle, antioksidansi u smokvama mogu odložiti umor i smanjiti period oporavka.
Smokve su bogate vlaknima. U stvari, samo mala porcija suvih smokava sadrži 2,5 grama vlakana. Ovo je 9% preporučenog dnevnog unosa u ishrani od 2.000 kalorija. Međutim, visok unos vlakana pre vežbanja može narušiti atletske performanse. Može izazvati nadimanje, grčeve u stomaku, nelagodnost i razne druge neželjene efekte. Zbog toga bi sportisti trebalo da konzumiraju suve ili sveže smokve najmanje par sati pre treninga. Pored toga, suve ili sveže smokve, kao deo dobro izbalansirane ishrane, mogu zaštititi dobro zdravlje sportista. Dakle, mogu da izvode intenzivnije treninge na godišnjem nivou što je veoma značajno kada su u pitanju takmičari. Smokve mogu ojačati imuni sistem, zbog visokog kapaciteta polifenola. Ova jedinjenja koja unapređuju zdravlje pomažu u lečenju različitih bolesti. Zapravo, čini se da smokve imaju zaštitna svojstva protiv gripa, koji je od pre par godina stalno prisutan u našim životima. Još važnije činjenica je da smokve mogu regulisati visok nivo holesterola i triglicerida. Mnogi sportisti konzumiraju velike količine hrane životinjskog porekla kako bi povećali unos proteina.Međutim, namirnice životinjskog porekla su bogate zasićenim mastima, koje mogu izazvati povišen nivo lošeg holesterola u krvi ako se prekomerno konzumiraju. Ovo može biti opasno za srce.
Kada je najbolje vreme za konzumiranje smokvi ? Odličan trenutak za sportiste je posle intenzivnog treninga. Međutim, za većinu ljudi najbolje vreme za konzumiranje suvih smokava je doručak. Kada se konzumiraju ujutru, smokve podržavaju gubitak težine. Takođe, štite kožu, oči i kosu od zagađenja vazduha ili UV zraka. U svakom slučaju, suve ili sveže smokve su odličan izbor za svakog pojedinca. Naravno,umerenost je ključ.
Prijatno!


