You are here

Uživajte u jabukama

Jabuke su fantastično voće. Opšte poznata voćka je dostupna skoro cele godine. Pored sjajnog ukusa jabuka ima mnoge prednosti za naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala koji pomažu našem organizmu i našem imunološkom sistemu. Jabuke su dobar izvor vlakana i vitamina C. Takođe sadrže polifenole koji mogu imati brojne zdravstvene koristi. Takođe, bogate su vlaknima i vodom i čine vas sitim na duže vreme.

Jabuke su povezane sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Jedan od razloga može biti to što jabuke sadrže rastvorljiva vlakna, ona koja mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Takođe sadrže polifenole koji imaju antioksidativno dejstvo. Mnogi od njih se nalaze u kori. Stoga je dobro jesti jabuke sa korom, ali ako možete da birate onda neka to budu jabuke organskog porekla. Flavonoidi u jabuci mogu pomoći u sprečavanju srčanih oboljenja snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem lošeg holesterola i delovanjem kao antioksidans. Redovna konzumacija jabuka povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 i to je verovatno zbog njihovog sadržaja polifenola antioksidansa, kako pokazuju neke naučne studije.

Jabuke sadrže pektin, a pectin je vrsta vlakna koja deluju kao probiotik. To znači da hrani dobre bakterije u crevima i da je dobar saveznik našem digestivnom traktu. Vrsta vlakana u jabukama hrani dobre bakterije i može biti razlog zašto štite od gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Još jedna od krucijalnih stavki je i ta da jabuke imaju nekoliko prirodnih jedinjenja koja mogu pomoći u borbi protiv raka. Naučne studije povezuju ih sa manjim rizikom od raka i smrću od raka.

Jabuke su bogate antioksidansima i mogu pomoći u zaštiti pluća od oksidativnih oštećenja. Kada je astma u ptanju, jabuke i tu imaju svoj odgovor. Jabuke sadrže antioksidativna i protivupalna jedinjenja koja mogu pomoći u regulisanju imunoloških odgovora i zaštiti od astme. Ako ste sportista, ako se bavita kontaktnim sportovima, jabuke vam mogu pomoći da osnažite svoje kosti. Konzumacija ovog voća povezana je s većom gustinom kostiju, što je pokazatelj zdravlja kostiju. Štaviše, konzumiranje voća može pomoći očuvanju koštane mase sa godinama. Doručak od nekoliko jabuka pomešanim sa orasima ili medom je energetsko vitaminska bomba koja direktno utiče na jačanje imunog sistema. Posle takvog doručka bičete puni energije, spremni za trening ili radni dan.

Jabuke su izuzetno dobre za sve nas, a njihovo konzumiranje povezano je sa manjim rizikom od mnogih velikih bolesti, uključujući dijabetes i rak. Navalite na jabuke, uživajte u njihovom ukusu i ne brinite jer: One apple a day keeps doctor away !

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine