You are here

Čarobni napitak koji topi kilograme?

Korigovana ishrana i adekvatno dozirana fizička aktivnost „ključ“ je za postižanje i održavanje željene težine i lepog, definisanog tela. Mislim da svi negde znamo da ne postoji „čarobni napitak“ koji će nas sa manje truda dovesti do rezultata. Ono što imamo jeste mala pomoć iz prirode. Čajevi i voće, u formi napitaka, uz dodatak meda, cimeta ili jabukovog sirćeta, mogu da utiču na bržu razmenu metabolničkih produkata, izbacivanje toksina i viška tečnosti. Izgledaćete zdravije, hidrirano i boljeg osećaja u sopstvenoj koži.

O kojim kombinacijama je reč i zbog čega zaslužuju pažnju?

Da bi se naš organizam održao u fiziološkim normama potrebno je da bude dobro hidriran. Dobra hidratacija podrazumeva unos minimun 1,5 litara vode na dan. U vodu se može dodati sveže ceđeni limun i, po želji, cimet, đumbir ili med. Kombinacija vode i limuna ne samo što osvežava, već obezbeđuje energiju, dobro varenje, a na duge staze i jak imunitet. Koristan je za zdravlje nervnog sistema. Prema nekim studijama, citrusno voće i njihovi ekstrakti imaju i antikancerogeni potencijal.

Zeleni i crni čaj su već godinama unazad omiljeni napici Istočnjačkih naroda. Nastaju od iste biljke- Camellia sinensis, a različitim je stepenom obrade, što je povezano i sa većom koncentracijom kofeina u crnom čaju. Crni čaj smanjuje kortizol i pomaže da se organizam brže oporavi od stresa. Zeleni čaj ima značajan antioksidativni potencijal, utiče na imunski sistem, usporava starenje. Takođe, smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i vrši detoksikaciju organizma. Jedan sjajan napitak uključuje zeleni čaj, lovorov list i cimet. U litar proključale vode ( sklonjene sa vatre) dodaju se tri lovorova lista, pola kašičice cimeta u prahu, i supena kašika zelenog čaja ( najbolje rinfuzni).

Grejpfrut sadrži visoku koncentraciju vitamina (naročito C, potom A, B, E, K). Bogat je mineralima (magnezijum, folna kiselina, fosfor), eteričnim uljima, mikroelementima, pigmentima, organskim kiselinama. Zdravstveni benefiti grejpa su brojni, uključujući zaštitne kardiovaskularne, pa i antikancerozne efekte. Smatra se da sok od sveže ceđenog grejpa ima antivirusna svojstva. Grejp sadrži dosta vlakana, vode, i niskokaloričan je. Ima nizak glikemijski indeks, i duže održava osećaj sitosti. Često se preporučuje kombinacija sa zelenim čajem zbog sinergizma fitonutrijenata. Takođe, zanimljiv napitak sadrži izmiksane sledeće sastojke: 1 kašičica meda, 2 kašičice jabukovog sirćeta i 1 šolja sveže isceđenog soka od grejpfruta. Pije se nakon obroka.

Kombinacija meda i cimeta poznata je još iz vremena tradicionalne kineske medicine, a koristili su je i stari narodi Grci, Rimljani i Egipćani. Pruža duple doze minerala kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka i fosfora. Takođe, oba sadrže i vitamin C, B6, folnu kiselinu. Zdravstveni benefiti su prvenstveno u ulozi stimulacije imunskog sistema i regulacije procesa varenja. Cimet i med regulišu navike u ishrani, ukratko- smanjuju žudnju za hranom i ubrzavaju metabolizam. Pored cimeta mogu se kombinovati đumbir ili limun. Za pripremu napitka koriste se dve mere meda i jedna mera cimeta ( npr. 2 kašičice meda i 1 kašičica cimeta). Prokuvana voda se prelije preko cimeta, a med se doda kada se napitak malo prohladi. Pije se pre jela.

Jabukovo sirće je takođe popularan, možda ne tako omiljen kao prethodni, ali po pitanju zdravstvenog značaja vredi ukazati i na njegove benefite. Sirćetna kiselina utiče na varenje proteina koji su važni u izgradnji i funkcionisanju naročito hormona rasta koji nam je važan za bazalni metabolizam. Beta-karoten takođe učestvuje u razlaganju masti. Sirće se pije uvek razblaženo sa vodom ili drugim tečnostima, osim sa gaziranim napicima i mlekom. Može da se konzumira sa medom ( 2 kašičice sirćeta, jedna kašičica meda), zelenim čajem ( u šolju skuvanog čaja doda se 1 kašičica sirćeta) ili prirodnim voćnim sokovima ( limun). Cimet kao dobar regulator insulina održava organizam duže sitim, pa se često kombinuje sa jabukovim sirćetom (1/2 kašičice cimeta se prokuva u vodi, kada se prohladi doda se kašičica jabukovog sirćeta. Po ukusu, može i malo meda). Ukoliko se konzumira pre obroka, osim što ubrzava varenje unete hrane, pruža osećaj sitosti i smanjuje apetit.

 

 

Literatura:

Chacko SM,  Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. Chin Med. 2010; 5: 13. Published online 2010 Apr 6. doi: 10.1186/1749-8546-5-13

Cirmi S,  Maugeri A, Ferlazzo N, Gangemi S, Calapai G and  Schumacher U (2017). Anticancer Potential of Citrus Juices and Their Extracts: A Systematic Review of Both Preclinical and Clinical Studies. Front Pharmacol. 8: 420.

Rampersaud GC, Valim MF (2017). 100% Citrus Juice: Nutritional Contribution, Dietary Benefits, and Association With Anthropometric Measures. Crit Rev Food Sci Nutr ;57(1):129-140.

Pallavi Kawatra P and Rathai Rajagopalan R (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015 Jun; 7(Suppl 1): S1–S6.

Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127.

https://healthybutsmart.com/apple-cider-vinegar-benefits

 

Foto:Flickr,Pixabay, Flickr

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede