You are here

Intolerancija na gluten

Da li često osećate nadutost trbuha, mučninu, povraćate, podrigujete, štucate, imate bolove u stomaku, gorušicu?

Da li imate razmekšanu stolicu i potrebu za učestalim pražnjenjem ili osećaj nepotpunog pražnjenja, tvrdu stolicu?

Osećate li hronični umor ili bolove u mišićima?

Imate li anemiju i pored ishrane bogate crvenim mesom i povrćem, uz suplemente gvožđa?

Patite li od čestih promena raspoloženja, depresije, migrenoznih glavobolja?

Da li imate hronični rinitis ili česte ekcematozne promene po koži?

Osećate li neke neurološke simptome poput vrtoglavice ili osećaja da nemate ravnotežu?

Ako ste potvrdno odgovorili na neke od navedenih tegoba moguće je da imate neku vrstu intolerancije na hranu.

 

Intolerancija na hranu ima sve značajniju ulogu u psihofizičkom zdravlju ljudi.

Jedna od najčešćih je intolerancija na gluten, odnosno Glutenska senzitivnost necelijačnog tipa (nonceliac gluten sensitivity, NCGS), termin prihvaćen u naučnoj literaturi.

Najraniji opisi ove bolesti datiraju još iz 1980. godine.

Reč je o proteinu koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama a testu daje specifičan ukus i elastičnost.

Dijagnoza se postavlja laboratorijskim analizama uz prisutne simptome i kliničku sliku.

Primećeno je da su među intolerantnim osobama zastupljenije žene srednjih godina.

Klinički, prisutni su simptomi od strane gastrointestinalnog trakta: nadutost, bolovi, promene ritma crevnog pražnjenja.

Opšti simptomi su: glavobolja, promene raspoloženja, bolovi u kostima i mišićima, promene na koži. Simptomi se mogu javiti sat vremena nakon konzumirnja hrane koja sadrži gluten i traju sve dok se on ne eliminiše iz organizma.

Broj ljudi koji imaju intoleranciju na gluten nije poznat jer se ona uglavnom dijagnostikuje na lični zahtev pojedinaca, a ne od strane tima stručnjaka. Poslednjih godina je u porastu broj slučajeva samopropisane dijete bez glutena pre sprovođenja dijagnostike i bez diferencijalne dijagnoze na celijačnu bolest i/ili IgE alergije na brašno, što samo može da utiče na maskiranje kliničke slike pomenutih stanja.

Manifestacije intolerancije na gluten mogu biti simptomi i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, zbog čega je veoma važno pravovremeno postavljanje dijagnoze.

Ako se utvrdi da postoji intolerancija na gluten, iz svakodnevne ishrane je neophodno izbaciti namirnice koje ga sadrže, uz tzv. Eliminacionu dijetu, pri čemu mora da se ispoštuje energetski balans svake osobe.

Gotove i prerađene namirnice su čest izvor glutena, osim ako na njima ne piše da su bezglutenske. Izbegavati prerađenu hranu, gotove obroke, različite prelive za salate.

 

Neke od namirnica u kojima nema glutena:

Žitarice / skrob: kukuruz / kukuruzno brašno, šećerna trska, pirinač / pirinčano brašno, sojino brašno / soja, pasulj, kikiriki, boranija, grašak, sočivo, laneno seme, proso, heljda

Povrće: krompir, blitva, brokoli, karfiol, kelj, kupus, praziluk, salata zelena, spanać, bundeva, celer, cvekla, keleraba, krastavac, paprika, paradajz, patlidžan, rotkva, šargarepa, tikvica, beli luk, crni luk, vlašac

Voće: jabuka, dunja, kruška, breskva, kajsija, šljiva, trešnja, višnja, jagoda, kupina, malina, borovnica, grožđe, ribizla, ananas, banana, grejpfrut, kivi, limun, mandarina, narandža, sveža smokva

Koštunjavi plodovi: kesten, badem, orah, lešnik, pištaći, indijski orah

Kao i: sve vrste mesa, domaće mesne prerađevine sa dozvoljenim sastojcima, riba, jaja, ulje (suncokretovo, maslinovo, kukuruzno), masti životinjskog porekla, sve vrste svežeg, kuvanog, prerađenog i kondenzovanog mleka (kravlje, ovčje, kozje), kiselo mleko i jogurt pripremljen samo u kućnim uslovima, slatka i kisela pavlaka, maslac, sir (kravlji, ovčiji, koziji.....mlađi i stariji....pripremljeni od prirodnog sirišta; parmezan)

Grickalice: čips, kokice, soja krekeri, čist smoki, tortilje od kukuruznog brašna ili mešano sa bezglutenskim brašnom.

 

 

  1. Iz ishrane izbacite belo brašno, beli šećer, beli pirinač i rafinisanu so

  2. Konzumirajte što više dozvoljenih žitarica, voća i povrća, posebno mahunarki

  3. Jedite samo hleb i peciva pripremljena od bezglutenskog brašna

  4. Neka na vašem jelovniku bar dva puta nedeljno bude morska riba

  5. Prilikom pripreme jela koristite nerafinisana i hladno ceđena ulja

  6. Za začinjavanje salata upotrebljavajte jabukovo sirće umesto belog

  7. Da začinite jelo, umesto dodataka za jelo koristite začinsko bilje

 

 

Kažu da je osnova zdrave ishrane – što više boja u tanjiru, tj. što raznovrsniji jelovnik. Savremeni, stresni i brzi način života nameće nam i retke ali i nekontrolisano obilne obroke, koji predstavljaju ozbiljan izazov za organizam. Kada ovakva praksa postane redovna, hrana više nije naš izvor zdravlja, već uzrok problema, pa i bolesti.

 

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede



omogućio Pansport Forum