
Maslinovo ulje je prirodno ulje dobijeno iz maslina, ploda maslinovog drveta. Prema jednoj studiji oko 14% ovog ulja čine zasićene masti, dok je 9% polinezasićeno (omega-6 i omega-3 masne kiseline). Preovlađujuća masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena oleinska kiselina, koja čini oko 77% ukupnog sadržaja ulja. Studije pokazuju da oleinska kiselina smanjuje upalu i može imati uticaj na gene povezane sa rakom, tako što sprečava nastanak ove bolesti.
Što se tiče vitamina, maslinovo ulje je bogato vitaminima A, D, E i K. Vitamin A je važan za imuni odgovor, vid i zdravlje kože. Vitamin D je takođe bitan za imunitet, kao i za zdravlje kostiju i zuba. Vitamin E je značajan za adekvatno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, blagotvorno deluje na nervni sistem, povoljno utiče na potenciju i podmlađuje kožu i kosu čini zdravijom. Vitamin K utiče na zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju.
- Maslinovo ulje sadrži velike količine antioksidanasa
Ovo ulje je bogato moćnim antioksidansima. Oni su biološki aktivni i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Takođe se bore protiv upale i pomažu u zaštiti holesterola u krvi od oksidacije.
- Maslinovo ulje ima snažna antiinflamatorna svojstva
Glavni antiinflamatorni efekti su posredovani antioksidansima. Ključni među njima je oleokantal, za koji se pokazalo da deluje slično kao ibuprofen, antiinflamatorni lek. Istraživanja takođe pokazuju da oleinska kiselina, glavna masna kiselina u maslinovom ulju, može smanjiti nivoe važnih inflamatornih markera kao što je C-reaktivni protein (CRP).
- Maslinovo ulje pomaže u sprečavanju moždanog udara
Studije otkrivaju da je maslinovo ulje jedini izvor mononezasićenih masti povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara.
- Maslinovo ulje štiti od srčanih bolesti
Opservacijske studije pokazale su da su srčane bolesti manje uobičajene u mediteranskim zemljama. Maslinovo ulje je jedan od ključnih sastojaka mediteranske ishrane koji štiti od srčanih bolesti na nekoliko načina. Ovo ulje smanjuje upalu, štiti „loš“ LDL holesterol od oksidacije i pomaže u sprečavanju prekomernog zgrušavanja krvi.
Takođe se pokazalo da snižava krvni pritisak, koji je jedan od glavnih faktora rizika za srčana oboljenja. Jedna studija iznosi podatak da je maslinovo ulje smanjilo upotrebu lekova za snižavanje krvnog pritiska za 48%.
- Maslinovo ulje sprečava razvoj Alchajmerove bolesti
Alchajmerova bolest je najčešće neurodegenerativno oboljenje na svetu. Jedna od njegovih ključnih karakteristika je nakupljanje takozvanih beta-amiloidnih plakova unutar moždanih ćelija. Maslinovo ulje utiče na smanjenje rizika od nastanka ove bolesti.
- Maslinovo ulje može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
Nekoliko studija je povezalo maslinovo ulje sa korisnim efektima na nivo glukoze u krvi i osetljivost na insulin. U jednoj studiji, mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem smanjila je rizik od dijabetesa tipa 2 za preko 40%.
- Antioksidansi u maslinovom ulju smanjuju rizik od raka
Ljudi u mediteranskim zemljama imaju manji rizik od nekih karcinoma, a mnogi istraživači veruju da je razlog maslinovo ulje. Antioksidansi u maslinovom ulju mogu smanjiti oksidativna oštećenja usled dejstva slobodnih radikala, za koje se veruje da su vodeći pokretač raka.
- Maslinovo ulje može pomoći u lečenju reumatoidnog artritisa
Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koju karakterišu deformisani i bolni zglobovi. Maslinovo ulje smanjuje markere upale i oksidativni stres kod osoba sa reumatoidnim artritisom.
- Maslinovo ulje ima antibakterijska svojstva
Maslinovo ulje sadrži mnoge hranljive materije koje mogu da inhibiraju ili ubiju štetne bakterije. Jedna od njih je Helicobacter pylori, bakterija koja može izazvati čir na želucu i rak želuca.
Prema tome, preporuka je da ulja koja sada koristite zamenite maslinovim uljem.
LITERATURA
- Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson, Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention (Paperback), Elsevier Science Publishing Co Inc, United States, 2020.
- Amiot MJ. Olive oil and health effects: From epidemiological studies to the molecular mechanisms of phenolic fraction. Oilseeds and Fats, Crops and Lipids. 2014
- Ramón Aparicio, John Harwood, Olive oil, Springer New York, NY, 2013.
- Pelucchi C et al. Olive oil and cancer risk: an update of epidemiological findings through 2010. Curr Pharm Des. 2011.

