You are here

Sinergija u dodacima ishrani: magnezijum i cink

 

 

Magnezijum

Magnezijum je jedan od ključnih minerala u proizvodnji energije i aktivnosti „nadražljivih tkiva“. Zajedno sa fosforom učestvuje u stvaranju ATP-a (adenozin-trifosfat: osnovna energetska moneta na ćelijskom nivou), transformaciji energije dobijene metabolisanjem glukoze...

Takođe, učestvuje u sintezi RNK i DNK (nukleinske kiseline), učestvuje u prenošenju nadražaja duž nervnih ćelija. Neophodan je za normalan rad srca, tj. učestvuje u prenošenju srčanih impulsa duž sprovodnog sistema srca. Neophodan je za ostvarivanje normalne mišićne kontrakcije i očuvanje nesmetanog funkcionisanja neuro-mišićne spojnice...Učestvuje u regulaciji tonusa zida krvnih sudova i krvnog pritiska. Bitan je za normalnu mineralizaciju kostiju...

Najbogatiji izvori magnezijuma su integralne žitarice, mahunarke(grašak, pasulj, sočivo), jezgrasti plodovi( badem, orasi, kiki-riki, brazilski orah), kao i semenke bundeve i susam .

Magnezijum je osnova molekula hlorofila preko kog biljke obavljaju proces foto-sinteze, pa je samim tim zeleno lisnato povrće poput spanaća i brokolija odličan izvor magnezijuma.

Voće, meso, riba , kao i mleko i mlečni proizvodi nisu tako bogat izvor magnezijuma kao što se veruje. Magnezijum je veoma rastvorljiv mineral, tako da se kuvanjem gubi njegov veliki procenat. Inače, „rafinacijom“ pšeničnog brašna se gubi najveći deo magnezijuma....zato se akcenat stavlja na intergralne varijante brašna...

Preporučena dnevna doza magnezijuma za žene iznosi oko 320 mg, dok za muškarce iznosi oko 420 mg.

Brojna istraživanja pokazuju da veliki procenat stanovništva u razvijenim zemljama ne unosi dovoljne količine magnezijuma...to se odnosi i na sportiste koji su najosetljiviji i na minimalne oblike deficita magnezijuma, što se svakako negativno odražava na sportski učinak.

Nedostatak magnezijuma se odlikuje pojavom mišićne slabosti, vrtoglavice, grčeva( mišićni krapmi), poremećajem srčanog rada( aritmije) i pojavom hipoglikemije, tako da dodaci ishrani na bazi magnezijuma postaju neminovnost.

Ali i tu treba biti obazriv zbog toga što je najzastupljeniji dodatak ishrani na bazi magnezijuma u obliku magnezijum oksida, koji ima najlošiju apsorpciju...tako da se treba okrenuti dodacima ishrani sa magnezijum citratom i aspartatom.

Cink(Zn)

Cink je neophodan za normalno funkcionisanje mnogih hormona, kao što su insulin, testosteron, estrogen, hormon rasta, hormoni štitne žlezde. Neki ga nazivaju anaboličkim mineralom.

Smatra se da je neophodan i za normalno funkcionisanje imunog sistema, zarastanje rana, preloma, normalan vid, zdravlje kože, normalne kognitivne funkcije.

Najviše cinka ima u ostrigama, kao i u drugim „stanovnicima mora“ poput rakova, ribe...a i crveno meso je dobar izvor Zn.

Od biljnih izvora su tu bundevine semenke, koren đumbira, brazilski oraščić...mada na resporpciju cinka utiču i dijetna vlakna koja ga vezuju, sprečavajući njegovu apsorpciju, tako da se smatra da biljni izvori nisu toliko „efikasni“.

Deficit cinka se retko javlja, češće kod starijih osoba, a njegovi simptomi su impotencija, noćno slepilo, akne, akcemi, promene na noktima, gubitak kose, simptomi smanjenog imuniteta-sklonost ka infekcijama.

Dnevne potrebe za cinkom su oko 15 mg.

Dodaci ishrani na bazi cinka su preporučljivi kod prehlade , osoba sa „ugroženim imunitetom“, raznih stanja stresa, trudnoće, obolelih od nekih hroničnih i degenerativnih bolesti i kao podrška muškom reproduktivnom zdravlju...

Na tržištu se cink nalazi u formi dodataka ishrani na bazi cink sulfata koje vremenom zamenjuju dodaci ishrani sa boljom apsorpcijom i bioraspoloživošću...tj. cink pikolinat, acetat, citrat, a tu su i dodaci ishrani na bazi amino kiselinskih helata( cink monometionin) sa maksimalnom efektivnošću.

Sinergija na delu 

Uvođenjem cinka i magnezijuma u ishranu i kroz dodatke ishrani možemo uspešno da se borimo protiv posledica izazvanih nedostatkom ovih minerala usled neadekvatne ishrane i pojačane fizičke aktivnosti koji su najbitniji uzroci nedostatka ovih minerala.

Savremene tehnike obrade zemljišta i upotreba veštačkih đubriva, kao i sam proces obrade hrane doprinose svemu ovome.

Utvrđeno je da:

- dodaci ishrani na bazi magnezijuma poboljšavaju toleranciju na fizičku aktivnost u slučaju da se niste dovoljno naspavali, a trening se mora odraditi.

-dodaci ishrani na bazi magnezijuma doprinose, stabilnoj kardiovaskularnoj funkciji tokom treninga, „anti-aritmogeno dejstvo“.

-dodaci ishrani na bazi cinka sprečavaju smanjenje nivoa tiroidnih hormona i testosterona , posle napornog treninga kako kod elitnih spotista , tako i kod neutreniranih mušakaraca.

Kako objediniti sve korisne funkcije magnezijuma i cinka?

Tu je revolucionarni dodatak ishrani na bazi vitamina B6 ( piridoksin HCl), cinka ( u formi cink monometionina i cink aspartata ) i magnezijuma( u formi magnezijum aspartata) - ZMB6...dokazani pozitivni efekti na nivo testosterona, IGF-1( aktivna forma hormona rasta) i naravno kvalitet vašeg sna čine ovaj dodatak ishrani nezaobilzanim na putu vašeg uspeha.

Slavisa_profil_pic

 

Urednik
Povezani i slični tekstovi