You are here

Vale Tudo

Današnji MMA je postao sport za sebe, sa određenim pravilima, u korist bezbednosti boraca, ali ne tako davno, stvari su bile malo drugačije. Sredinom prošlog veka, u Brazilu su bile popularne takozvane borbe bez pravila, gde su se sukobljavali borci iz različitih borilačkih stilova. Zaštita boraca od povređivanja je bila minimalna, a ulična borba je bila najpribližnija ovakvom stilu borenja. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti nečim što predstavlja stub i korene današnjeg MMA-a, bez koga današnja scena borilačkih veština ne bi bila ista - Vale tudo.

 

Vale tudo u prevodu sa Portugalskog znači „sve je dozvoljeno“ ili „sve dolazi u obzir“. U pitanju je otvorena, full contact borba, bez rukavica i zaštitne opreme. Pravila su bila limitirana, i jedino udarci u grlo i guranje prstiju u oči nisu bili dozvoljeni. Svi drugi udarci, bacanja, rušenja su bili dozvoljeni, i dosta borbi je završavano udarcima glave u glavu. Vale tudo tehnike dolaze iz raznih sportova, a najzastupljenije su iz brazilske jiu jitse, tajlandskog boksa, sambo-a, rvanja i judo-a. Nemilosrdne i više puta brutalne borbe su sredinom dvadesetog veka punile dvorane u Brazilu. Stil protiv stila je postao veoma popularan način „izražavanja“, i u energično-vatrenoj naciji kakvi su Brazilci, medijski deo, takođe, nije zapostavljen.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, u Rio de Ženeiru, na televizijskoj stanici je emitovan TV Show pod nazivom „Heroji ringa“, odnosno Herois do Ringue. Svi takmičari su bili legitimni predstavnici svog stila, i borbe su sa isčekivanjem praćenje, a poređenja je njihova popularnost, čak i sa fudbalom, koji je u Brazilu sport broj jedan. Za vreme jednog turnira, jiu jitsu borac Joao Barreto se borio protiv borca iz suprotnog tabora, iz takozvane Luta Livre organizacije i došlo je do nemilog događaja. Barreto je uhvatio svogprotivnika u „armbar“ tehniku, napravivši mu polugu na ruci, ali protivnik nije želeo da preda meč. Barreto je u tom momentu slomio protivnikovu ruku i od tada su Vale tudo borbe na „crnoj listi“. Od tog događaja Vale tudo prelazi u Underground vode. Većina borbi se organizuje u malim prostorima, u klupskim salama, sa veoma malim brojem gledalaca. Gotovo sve Vale tudo borbe su bile locirane u Rio De Ženeiru, ali bilo je borbi i u severnim i južnim delovima zemlje, kao što je Bahia, gde se u prvom planu nalazila kapuera. Borbe u Riu su se uglavnom fokusirale na rivalstvo između akademija Jiu jitse i Luta Livre, dok su u drugim delovima zemlje stilovi bili raznovrsniji. Jiu jitsu je pokazao svoju dominaciju nad Luta livre borcima, u većini slučajeva, a razlika u stilovima je bila da su jiu jitsu borci trenirali u kimonima, i to forsirali, za razliku od luta livre protivnika koji su svoj stil borbe radili bez kimona. I danas u Brazilu postoji oderđeni rivalitet između ta dva stila, ali su strasti stišane i borci treniraju između sebe.

Ostatak sveta se upoznao sa Vale tudo borbama početkom devedesetih godina prošlog veka, kada je Rorion Gracie organizovao prvi UFC turnir i predstavio sasvim drugačiju vrstu borenja do tog vremena. Ogromna i brza popularnost UFC-a je donela eksploziju novih boraca i klubova koji su počeli da treniraju, žive i bave se vale tudom. U tome je najviše prednjačio Japan u kojem je popularnost Vale tudo borbi dostigla popularnost kao nekada u Brazilu. Danas, već istorijske borbe, na dva turnira u Tokiju, 1994. i 1995. godine, svrstavaju se u sam vrh i popularnost im ne jenjava. Na oba turnira primat je uzeo Rickson Gracie, verovatno najbolji jiu jitsu borac na svetu ikada, koji predstavlja samu srž Vale tudo borbi. Jiu jitsu koji je Rickson tada demonstrirao, pokrenuo je lavinu ljudi da se okrenu istom načinu borenja. Veliki broj današnjih MMA „starova“ je počeo svoje karijere u vale tudo ringu. Od članova familije Gracie, Ricksona, Royca, Roylera, do Wanderlei Silve, Mauricio Shoguna, Renato Sobrala i dr.

Zabranom Vale tudo borbi, kao što se desilo u državi Sao Paolo, pojavile su se druge promocije poput WVC-a i IVC-a koje su modifikovale pravila i omogućili takozvanu “bezbednu borbu“. Određena pravila su morala da se uvedu, da se na neki način redukuje „krvavi“ deo i počne sa varijantom koja će biti primamljivija većinskom auditorijumu. Prave, iskonske, Vale tudo borbe i danas postoje i održavaju se u raznim delovima Brazila, kao i drugim krajevima sveta. Zbog svoje „brutalnosti“ i „agresivnosti“, borbe izazivaju razne medijske spekulacije i kontroverze, ali uprkos tome, Vale tudo i danas raste i nastavlja svoj put, koji će sigurno biti sve sigurniji i masovniji. MMA je današnjica koju je omogućio Vale tudo, a Vale tudo može biti budućnost koju omogućava MMA. Svet u kome živimo je beskompromisan sa limitiranim pravilima, život u njemu je nepravedan i svakim danom je borba za slobodu sve prisutnija. U takvom „okruženju“, Vale tudo se prirodno nameće kao posledičan sled, koji za cilj ima oslobođenje čoveka.

 
Djakon_Dragan_profile_pic_copy