You are here

MMA trening i alkohol

U prazničnim danima,vikendima ili nekim drugim prilikama za opuštanje,nije neobično videti sportiste kako posegnu za kojom čašom više. Nije novost da je alkohol prisutan u svetu profesionalnog sporta, bez obzira o kom sportu se radilo. Decenije iza nas su pokazale razne oblike korišćenja alkohola u svetu amaterskog i profesionalnog sporta. Preko fudbalera, ragbi igrača, boksera i mma boraca, alkohol je bio prisutan u značajnim količinama i mnogima od njih uništio karijere. Danas je alkohol takođe prisutan, možda i više nego pre, a svako prekomerno konzumiranje ima i svoje negativne posledice. Umerenost je recept za sve, a za sve one koji ponekad „ispadnu“ iz koloseka, da vidimo kako to alkohol, jedan od najvećih neprijatelja treniranja, utiče na formu i trening.

Kao prvo, alkohol ometa sintezu proteína. Konzumiranje alkohola usporava proces sinteze proteína za oko 20%. To je veliki problema ako znamo činjenicu da su naši mišići građeni od proteína.

Drugo, konzumiranje alkohola smanjuje nivo testosterona u telu i povećava estrogen. Testosteron, i kod žena i kod muškaraca je ključan hormon koji telo proizvodi za izgradnju mišića.

Treća bitna stavka koju treba da znamo je da alkohol dovodi do dehidracije. Kada osoba konzumira alkohol, bubrezi moraju raditi jačim tempom nego uobičajeno da bi filtrirali vodu po celom telu i tako razbili alkohol.

Voda je veoma bitna za izgradnju mišića jer se mišići sastoje od 70% vode. Ako je vaše telo dehidrirano, u njemu nema dovoljno vode za izgradnju mišića.

Sledeća stavka koje moramo biti svesni je da alkohol uzrokuje gubitak vitamina i minerala u telu. Telo gubi vitamine i minerale poput vitamina A, C, B kompleksa, kalcijuma, cinka, fosfora itd. Ovi vitamini i minerali su potrebni vašem telu kako bi ispravno funkcionisalo i time održavalo mišićni rast.

Alkohol takođe povećava masnoću u telu. Alkohol je u stvari šećer, a znamo da se neiskorišćeni šećer u organizmu pretvara u masnoće i taloži.

Ako uzmemo sve ove fakte u obzir, videćemo da alkohol nije nimalo naklonjen našem sportskom napretku. Dobro treba razmisliti, kada je konzumiranje alkohola u pitanju, da li je naše telo vredno ovakvog usporavanja i nazadovanja.

Stoga, poneka čašica alkoholnog pića, sa odgovarajućom količinom hrane i vode, neće biti štetna po vas i vaše telo, ali svaka češća i konkretnija konzumacija dovodi do stagniranja i opadanja.

Uživajte u umerenosti i izbalansirajte svoj um zajedno sa vašim telom.

 

Galerija: