You are here

7 saveta za efikasniji napredak u BJJ

image

Jiu jitsu je kao i svaki drugi sport stvar ličnog izbora kada je napredak i efikasnost u pitanju. Da bi bili što bolji u tome što radimo, moramo imati kontinuitet. Svaki kontinuitet u jednom momentu dovede do zasićenja ili mentalne blokade, a nama je potreban odmor ili nešto novo kako bismo osvežili mozak. U sledećim redovima pročitajte na koji način možete lakše napredovati i poboljšati svoj jiu jitsu i mentalni sklop, bez obzira na to na kom ste nivou ili koliko imate godina.

1. Doslednost ne sme da bude pretvorena u žurbu. Bitno je da koristimo mozak, a ne snagu tela. Uvek je bolje opcija da trenirate tri puta nedeljno do kraja života, nego sedam puta na nedeljnom nivou nakon čega će te odustati posle tri godine. Balans je najbitniji, treba da budete obazrivi prema svojim mišićima i ligamentima, da čuvate svoje telo i stvari će doći na željeno mesto.

2. Najbitniji mišić je srce. Za svakog ko trenira jiu jitsu ovo je najvažniji mišić i pokazatelj koliko zaista želite da idete dalje i napredujete. Redovne „završnice“ na treninzima i ponovno vraćanje na iste radi upijanja i sakupljanja znanja jeste pokazatelj da je vaše srce apsolutno predato i posvećeno „nežnoj veštini“.Budite otvoreni za sve opcije i budite iskreni prema sebi.

3. Ne razmišljajte o stagnaciji. Ako ste došli do nekog nivoa i osetite da jedno izvesno vreme stagnirate, bjj_wstojite u mestu i ne osetite napredak,ne očajavajte i ne odustajte.To se događa svima koji treniraju. Ovde je bitno prevazići tu fazu i nastaviti dalje jer svaki trening jeste pomak i određena vrsta napretka. Opustite se i pustite da vas jiu jitsu vodi. Iste stvari se događaju svima nama, bez obzira na profesiju kojom se bavili.

4. Ponavljanje. Ovo je jedna od ključnih stavki za svaki napredak u sportu i životu. Ponavljanje bazičnih tehnika na početku treninga može da bude odlično zagrevanje koje će sigurno imati udeo u vašem kompletnom napretku. Serije od 30 do 50 ponavljanja po tehnici su dobar primer kako možete podići svoj jiu jitsu nivo. Vežbajte fundamentalne tehnike, jačajte svoju jiu jitsu bazu i nećete imati problem da na to nadovežete druge složenije tehnike.

5. Verujte u sebe. Vi ste prva osoba koja mora verovati u sebe i svoj napredak. Pustite da stvari idu svojim tokom i verujte u svoj uspeh jer će vas jiu jitsu transformisati u pobednika i čoveka koji veruje. Verovanje je ozbiljan aspekt za svaki napredak koji automatski podiže vaš mentalno fizički deo viši nivo. Verujte u jiu jitsu, neka BJJ bude vaše ubeđenje, uzmite kimono i idite u salu bez puno razmišljanja.Sjajni rezulati vas sigurno čekaju,potvrđeno.

Dijetna_vlakna36.Jedite zdravo.Telu nikada nije dosta voća i povrća,vode i svežeg vazduha.Jednostavno prekinite da unosite namirnice koje nisu dobre za vas i zamenite ih zdravim.Vaše telo je mašina i treba vodite računa o njemu.Jedino tako će te moći da idete dalje i nastavite svoj jiu jitsu put koji praktično nema kraj.Napravite sebi plan i nemojte odustajati od njega.Pravilna ishrana i hidratacija će učiniti vas i vaš jiu jitsu dugovečnijim.Tajna je u doslednosti i jednostavnosti.

7. Svakoga dana naučite nešto novo. Jiu jitsu je veština bez limita i svakoga dana se pojavljuju nove tehnike i drilovi. Kroz različite snimke, časopise i knjige koji se bave nežnom veštinom dopunite svoje znanje, proširite vidike i otvorite svoj um za nove informacije. Ako vam treba odmor od jiu jitsu tematike, pročitajte neku knjigu, relaksirajte se i jiu jitsu će se vratiti u vas na velika vrata. Kao i uvek.

Osss!!!

Djakon_Dragan_profile_pic_copy