You are here

Dobrobiti planka za borilačke veštine

Vežba „daska“ odnosno plank je dobro poznata vežba među aktivno rekreaktivnim vežbačima. Plank je jedna od najboljih vežbi za jačanje vašeg jezgra i stomaka. Ove vežba jača vaše kukove, donji deo leđa i stomak i poboljšavaju ravnotežu vašeg tela. Koristi se u jogi, profesionalnom boksu, jiu jitsi, MMA i sportovima poput hokeja i fudbala. U jogi, plank je deo „pozdrava suncu“, nekih određenih joga rutina, kao i nekih oblika kardiocentričnih vežbi joge. Poznata je kao kumbhakasana u jogi i obično je poza koja se ili drži nekoliko minuta ili se koristi kao prelaz za povezivanje dve različite joga asane.

U treninzima boksa i drugih borilačkih veština, daska je važna prelazna poza koja se koristi između setova sklekova i trbušnjaka. Pomaže u jačanju osnovnih trbušnih mišića koji su deo tela koji mora da ima visoku izdržljivost za borce iz raznih borilačkih sportova.

Kada je u pitanju potrošnja kalorija, plank je vežba koja ne troši veliki broj kalorija. Broj kalorija koje biste sagoreli zavisi od toga koliko minuta dnevno izvodite ovu vežbu. Na primer, osoba teška 65 kg sagorela bi 3 kalorije svakog minuta radeći dasku.

Koristi od vežbanja planka:

  • Plank poboljšava ravnotežu i držanje tela. Osim rasta mišića i izdržljivosti, daska takođe može pomoći u postizanju bolje ravnoteže tela, držanja, kao i koordinacije. Razlog zašto se daska smatra osnovnim delom rutine vežbanja je zbog toga. Sa odličnom ravnotežom, manje ste podložni povredama pojedinih mišićnih grupa tokom treninga. Za borilačke veštine je od krucijalnog značaja snažno jezgo bez koga nema ozbiljnih rezultata. Jezgro vašeg tela se sastoji od kičme, kostiju ramena, karlice i zglobova. Sa jakim jezgrom moći ćete bolje da izvodite određene vežbe. Četiri najvažnije mišićne grupe (transversus abdominis, rectus abdominis, kosi mišići i gluteusi) koje čine vaše jezgro se jačaju uz pomoć vežbe „daska“.

  • Plank takođe poboljšava fleksibilnost tela. Svakodnevno vežbanje planka može pomoći da se istegnu vaše osnovne grupe mišića koje smo ranije pomenuli. Ovo ima mnogo prednosti, posebno za one koji se bave jogom i Brazilskom jiu jitsom.

  • Kada je u pitanju redukcija masnih naslaga na stomaku, s obzirom da se plank uglavnom radi na vašim osnovnim trbušnim mišićima, to je odlična vežba da se rešite sala na stomaku. Držanje daske nekoliko minuta svakog dana samo po sebi može pomoći da se smanji salo na stomaku i obezbedi normalan oblik vašem telu.

  • U borilačkim sportovima poput rvanja ili jiu jitse, leđa su deo tela koja su najčešće pod najvećim opterećenjem, a samim tim i podložna čestim povredama. Vežbanjem planka pomažete da se pršljenovi (male kosti) savršeno poravnaju u kičmi. Ovo može pomoći u ublažavanju bolova u leđima, pa čak i da odloži pojavu ili spreči bol u leđima u starosti. Štaviše, pošto ova poza jača vaše trbušne mišiće, pomoći će vam da podržite težinu vašeg tela kada hodate uspravno. Ovo će dodatno pomoći u sprečavanju bolova u leđima.

Postoje razne varijacije izvođenja ove vežbe. Treba se zadržati na bazičnim pozama i odatle prolongirati vašu izdržljivost. Ubacite plank u svoju rutinu i videćete razliku u vašoj funkcionalnoj snazi i izdržljivosti.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine