You are here

Koliko treninga nedeljno je optimalno?

U poslednje vreme dobijam mnogo pitanja u vezi učestalosti treninga, pa ću da podelim sa vama svoje iskustvo. Naravno ovo više važi za početnike i one manje iskusne vežbače, jer oni iskusni već svakako znaju koliko treninga nedeljno im je optimalno.

Najčešća pitanja su:

Da li je dosta nedeljno 3 puta vežbati?

Da li je dobro da trening bude kraći ali učestaliji?

Pitanje učestalosti treninga je složen, jer zavisi od više faktora, ali jedno je sigurno, ne sme se prići ovom pitanju bahato i nedeljno 7 puta trenirati! Od toga nećete imati bolje rezultate! Šta više bićete pretrenirani! Da je to rešenje onda bi svi vežbali 7 puta nedeljno.

Jedan od velikih faktora kad je učestalost treninga u pitanju je čovekov svakodnevni život. Ima takvih ljudi koji treniraju nedeljno koliko mogu a ne koliko hoće.

Pravilo broj 1: nedeljno 3 treninga je minimum što bi svako trebao imati. Optimalno svako može trenirati između 3-6 puta nedeljno, zavisno od toga na kom je nivou treninga, koju građu ima i koliko je ozbiljan u svojoj nameri. Naravno ima i takvih koji nedeljno dvaput mogu sebi da priušte trening-i to je bolje nego uopšte ne trenirati! Samo onda ne bi trebali imati takmičarske ambicije nego svoje ambicije primeniti prema svojim mogućnostima.

Pravilo broj 2: bolje manje treninga, ali kvalitetnih nego više treninga ali lošijih. To je tipična greška početnika, što je moguće više trenirati. Kao da mu na čelu piše:početnik sam, pojma nemam o treninzima. No, zato smo tu da usmerimo ljude, jer smo i mi bili početnici pa činili ove iste greške. U principu ne treba puno vežbati nego pogoditi optimalni broj treninga a ta brojka nije ista kod svakog čoveka.

Pravilo broj 3: ako hoćeš prečesto da treniraš onda imaš problema sa intenzitetom treninga-treninzi ti nisu dovoljno intenzivni. Drugačije treba vežbati ako ti je cilj povećanje čiste mišićne mase, povećanje snage, smršati 5kg itd a drugačije ako ti je trening samo hobi. Jer moguće je da tebi za postizanje maximalnih rezultata optimalan broj treninga nedeljno je više od 3 treninga ali zbog obaveza, posla, porodice, životnog tempa ipak će ti biti dosta 3 treninga. Onda ostani kod 3 treninga nedeljno.

Mnogi na primer preferiraju kratke i intenzivne treninge. Odu u teretanu, odrade 1 mišićnu partiju i odu kući. Znaju da težak, intenzivan trening ne može da traje dugo. Zbog toga nedeljno 6 puta dolaze u teretanu da bi svaku mišićnu partiju odradili jednom. Ovo je jako dobra ideja, međutim ne znači da takva vrsta treninga odgovara svakome.

Kako bih znao odlučiti koliko treninga mi je dovoljno? Odgovor i nije toliko težak.

Pravilo broj 4: početnicima i mršavim ljudima je sigurno dovoljno nedeljno 3 treninga. Jer ako spadaš među mršave ljude onda ti je puno teže da dobiješ na mišićnoj masi i treba ti više vremena za regeneraciju mišića posle treninga.

Pravilo broj 5: ko je sklon gojenju trebalo bi nedeljno više puta da trenira. Odgovor na ovo pitanje možete naći u rezistenciji inzulina. Ako vaše telo ne reaguje dobro na inzulin onda ćete teže ugraditi u mišiće hranljive materije, pogotovo ugljene hidrate. Njima treba više stimulacije mišića da se oni nahrane, tako da njima bi trebalo više treninga.

To naravo ne podrazumeva da treniramo bez mozga svaki dan, od toga 3 puta grudi jer i to sam puno puta viđao.

Sve u svemu ako si mršaviji tip ne bi trebalo da vežbaš više od 3 puta nedeljno, isto tako ako ti je procenat masti malo višlji od proseka onda bi trebalo što više puta da vežbaš, naravno sa dan-dva pauze, ali i tim danima kad odmaraš trebao bi da radiš malo kardia.

Miki_profile_pic_nova

Galerija: 
Urednik
Povezani i slični tekstoviomogućio Pansport Forum