You are here

Odbrana bodibildinga

Po nekoj opšteprihvaćenoj definiciji bodibilding je takmičarski sport, umetnost u vajanju sopstvenog tela, kao i način života. Kao i drugim sportovima, tako i bodibildingom se možete baviti rekreativno, amaterski, ali i profesionalno, tj. takmičarski. Bodibilding i „grane istog“ laici posmatraju kao nešto loše zbog „navodnog“ korišćenja dopinga. Zar vam trebaju doping sredstva kao rekreativcu-amateru da bi popravili svoj izgled – povećali mišićnu masu, smanjili masne naslage, omogućili svom telu nove izazove koji će ga učiniti lepšim i zdravijim? Samo vam treba dobra osnova – znanje, kao i istrajnost na pravom putu, Ali i strpljenje – NIŠTA SE NE POSTIŽE PREKO NOĆI!

Doping nije predulsov uspeha u ovom sportu

Suštinu bodibildinga zapravo predstavlja sistem treninga sa opterećenjem, gde je akcenat na dovoljnoj stimulaciji muskulature na rast (hipertrofiju). Ovde nam nije cilj podići maksimalnu težinu u nekoj vežbi/pokretu, već stimulisati „kompletnu muskulaturu“ na rast. Naravno, da bi naši mišići rasli pored adekvatnog plana treninga, potrebno je i te mišiće nahraniti, ali i dobro odmoriti da bi trening bio svrsishodan.

Ne zaboravimo da bodibilding nije kulinarstvo, već se u osnovi istog nalazi trening, jer bez adekvatne stimulacije muskulature (zona opterećenja i sl.) nema ni njenog rasta. Mnogi licitiraju odnosima na račun ishrane i treninga, ali ono što vam svaki iskusniji takmičar može reći je da je odnos bar pola/pola. Uzalud savršena ishrana, idealna suplementacija, ako svoje mišiće niste treningom stimulisali na rast. NO PAIN, NO GAIN!

Na zaboravimo i dobro doziran odmor (između dva treninga + noćni san), usklađivanje intenziteta, obima i učestalosti treninga, kao i razne tehnike prevencije pretreniranosti, ali i pottreniranosti, a tu su i razne trenažne tehnike za prevazilaženje „zastoja“…!

Adekvatnim balansom makronutrijenata u okrviru plana ishrane postižemo ono najbitnije – vajanje muskulature (telesne masti, kao i potkožna voda). Mnogo je različitih dijet pristupa koji su često zahtevni u pogledu „brojki koje uspeh znače“ – dakle, unos proteina, ugljenih hidrata i masti, gde obično važi pravilo – dovoljno visoko sa mastima, umereno sa proteinima, dovoljno nisko sa hidratima (uz razne strategije manipulacije istim). Naravno, tokom perioda redukcije telesnih masti, potrebno je potruditi se da se sačuva što više mišićne mase uz zadovoljvajući „fat-burn“…e tu se ogleda znaje i snaga volje!

U bodibildingu nema lakih poena 

Naravno, dodatak svemu tome je i dobro doziran „kardio-trening“, koji je saveznik i vašeg zdravlja (podrška kardiovaskularnom sistemu), oporavka od napornih treninga (razgradnja laktata), a tu je „fat-burn“ učinak…kao i za svaki tip treninga i ovde se manipuliše intenzitetom, trajanjem, učestalošću - shodno cilju!

Kao „final touch“ neposredno pre takmičenja bitan je i balans vode i elektrolita kojim se postiže još bolja izražajnost muskulature…nekada greškama na ovom polju (dodatna zloupotreba diuretika) može da dođe i do fatalnog ishoda!

Kao što i sami vidite ovde nema lakih poena, bržeg puta! Anabolički steroidi, peptidi, SARMs i druga pomoćna doping sredstva koja često koriste profesionalci su samo podrška osnovama, ali i dobroj genetici od koje dosta toga zavisi. To nisu prečice, magične tablete, kapsule, uljani rastvori, praškovi…to je nužno zlo ekstremnog rasta koji prevazilazi realno…nažalost to je i ono što se „plaća“…najviše zdravljemm (nesavesnom upotrebom).

Laici često ne razlikuju uzrok i posledicu, pa sav naporan rad i trud bodibildera pripisuju nedozvoljenim sredstvima, a nisu ni svesni koliko je „krvi, suza i znoja“ potrebno da bi se postigla i minimalna promena na telu. Uspeh u bodibildingu se meri decenijama proverednim u redovnom treningu, kvalitetnoj ishrani (koja je često „monotona“), kao i zdravim stilovima života – bez alkohola, duvana, noćnog lumpovanja i sl., uz kvalitetan san, brigu o hormonskom balansu i sl…

Bodibilding nije sport glupih i lenjih, to je nauka o sopstvenom telu, gde se bukvalno ogledima na samom sebi najbolje uči…da, nosce te ipsum

Bodibilding zahteva samodisciplinu, odricanje, ulaganje, a u našoj zemlji nije vrednovan na pravi način…nadajmo se da će se to jednog dana promeniti.

Bodibildning je sport bogova…sa životnim vekom smrtnika…zato se potrudimo da trajemo i istrajemo…

 

Foto: Wikimedia, Wikipedia, Af.mil., Pixabay

 

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu