You are here

Pliometrijske vežbe - obavezan deo treninga za MMA borce

Pliometrijske vežbe su moćne aerobne vežbe koje se koriste za povećanje brzine, izdržljivosti i snage. Ove vežbe zahtevaju da naprežete svoje mišiće do njihovog maksimalnog potencijala u kratkim vremenskim periodima. Pliometrijske vežbe od velikog značaja za sve sportove, pa tako i za mešovite borilačke veštine. Veliki broj profesionalnih boraca daje primat ovim vežbama jer im omogućavaju veliku eksplozivnu snagu. A, znamo da je eksplozivnost izuzetno bitna stavka u borbi. Pliometrijske vežbe su obično usmerene na visoko obučene sportiste ili ljude u vrhunskoj fizičkoj spremi, ali mogu ih koristiti i ljudi koji žele da poboljšaju svoju kondiciju.

Eksplozivni trening i pokreti zasnovani na snazi su neophodni za MMA borca. Mnogi osnovni pokreti u MMA i jiu jitsi zahtevaju eksplozivnu komponentu da bi bili efikasni. Retko je videti borca da polako plasira udarac ili koleno jer je brzina od vitalnog značaja za sport. Mnogi MMA borci redovno rade pliometrijske vežbe ili vežbe zasnovane na snazi. Čučnjevi u skoku, bacanje medicinske lopte i olimpijsko dizanje su uobičajeni u treningu za snagu i kondiciju. Međutim, ove vežbe se ne primenjuju uvek pravilno. Tu dolazimo do bitnih detalja koji dele borce od power liftera ili body buildera. MMA borci nikako ne bi trebali da treniraju kao pomenuti sportisti već moraju imati fokus i odgovarajući plan treninga koji bi im omogućio najbolje iskorišćenje različitih vežbi snage.

Znamo da je snaga sposobnost da se proizvede skoro maksimalna količina sile u najkraćem vremenskom periodu. Svaki sportista mora imati sposobnost da izvede pokrete bez dodatnog opterećenja. Sklekovi, čučnjevi, skokovi ... se moraju „učvrstiti“ prvenstveno sa svojom težinom pa onda preći fazu sa opterećenjem. Izgradnja bazične snage omogućuje praktikantima pliometrijski trening. Ako sportista ne može pravilno da izvede čučanj sa telesnom težinom ili sklekove, pliometrija bi trebalo da bude najmanji od vaših prioriteta. Sportisti moraju da budu sigurni u izvođenje obrasca pokreta pre nego što toj vežbi dodaju eksplozivnu komponentu.

Postoji veliki broj pliometrijskih vežbi koje vam mogu podići eksplozivnu snagu u kavezu ili na strunjačama. Neke od konkretnih vežbi su i sklek sa pljeskom, klasična i efikasna vežba koja će nesumnjivo poboljšati eksplozivnost gornjeg dela tela. Svingovi sa girijama su sjajna vežba koja je opisana i kao balističko mrtvo dizanje. Većina boraca koristi ovu vežbu za povećanje mišićne izdržljivosti izvodeći velike serije ponavljanja. Udaranje maljem u gumu je odlična vežba za snagu i eksplozivnost udaraca ili slemova. Rotaciono bacanje medicinke lopte je još jedna odlična vežba. Rotaciona snaga je najvažnija u MMA. Trening u poprečnoj, odnosno rotacionoj ravni, je od vitalnog značaja u MMA. Da biste ovo izveli što efikasnije, svako ponavljanje treba da se izvodi sa maksimalnim naporom, kao da bukvalno pokušavate da probijete zid bacajući loptu.

Ovo su samo neke od korisnih vežbi za povećanje vaše funkcionalne i eksplozivne snage. Pliometrijske vežbe su od velikog značaja za svakog aktivnog borca. Mišićnu izdržljivost i snagu treba trenirati što efikasnije kako bi borac dobio sve što može od svog režima snage i kondicije. Uključivanje ovih vežbi u vaš trenutni režim nesumnjivo će doneti odlične rezultate. Probajte sa dva puta nedeljno i pratite svoje rezultate koji će sigurno biti primetni u optimalnom vremenskom periodu.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine