You are here

Saveti u vezi treninga - početak

Iako se organizacija i planiranje treninga kod velikog broja vežbača svodi samo na raspored mišićnih grupa po danima i eventualno odabir vežbi planiranje treninga je mnogo više od toga. Broj vežbi, broj serija i opterećenje koje ćete koristiti prilikom izvođenja vežbi je mnogo bitnija stvar. A broj serija, vežbi i opterećenje sa kojim ćete vežbati zavisi od vežbačkog iskustva, genetike i utreniranosti tehnike izvođenja vežbi. Takođe način života i svakodnevne aktivnosti koje ponekad mogu biti veoma iscrpljujuće moraju se uzeti u obzir prilikom planiranja treninga.

Idealan trening program koji bi svakome odgovarao definitivno ne postoji i svaki šablon koji nađete na internetu prilagođen je određenom vežbaču ili grupi vežbača. S obzirom da se na ovakvu vrstu treninga i pretragu trening programa na internetu odlučuju početnici samim tim nemaju dovoljno iskustva da sami procene da li je neki trening program odgovarajući za njih ili ne. Zbog toga veoma često greše u izboru trening programa. Sa druge strane na internetu se mogu pronaći i veoma dobri trening programi sa odličnom „bazom“ (osnovom) koje je određenim modifikacijama moguće prilagoditi vašim potrebama i željenim ciljevima. Prilikom te modifikacije morate uzeti u obzir nekoliko bitnih stvari i najvažnije biti svestan na kom ste vežbačkom nivou trenutno.

U ovom tekstu bih se najviše bazirao na najčešćim greškama i propustima kako bi imali vremena da razmislite o pročitanom i napravite određene izmene u svom treningu ako takvi propusti postoje. Takođe u nekoliko narednih tekstova nastavićemo sa ovom temom, a takođe obradićemo primere trening programa i objasniti šta i kako bi trebalo menjati u trening programu da bi on bio prilagođen vama. Počećemo sa greškama početnika i davanjem osnovnih smernica i nastavićemo sve do nekih naprednijih metoda i detaljnog planiranja treninga.

Pitanje broja treninga u toku nedelje?

Ovde rekreativci jako puno greše i preteruju sa brojem treninga u toku nedelje. Veći broj treninga ne znači ujedno i brži napredak. Vaši mišići ali i CNS nemaju dovoljno vremena da se oporave izmedju treninga što je veoma važno za izgradnju mišića. Sa druge strane dolazi do pretreniranosti i u jednom trenutku rezulati počinju da izostaju, a neretko dolazi i do povreda. U teretani ali i na forumu možemo videti da ima vežbača koji treniraju po principu „treniraću radnim danima, a odmaraću vikendom“. Ovo su veoma česti primeri i ovo je dobro sa stanovišta discipline ali je po pitanju samog treninga veoma loše. Treniranje pet dana bez pauze je previše i za neke ozbiljnije sportiste, a da ne govorimo za rekreativce ili početnike.

Moj predlog je da se opredelite za trening program koji uključuje tri do četiri treninga u toku nedelje. Ustvari, to ne mora biti na nedeljnom nivou, vaš ciklus ponavljanja treninga može biti primera radi na pet ili osam dana. I ja se nikad nisam držao treninga vezano za dane (ponedeljak,utorak,sreda...) već sam treninge planirao u zavisnosti od toga koliko mi je dana bilo potrebno da se oporavim izmedju treninga i kakve me obaveze očekuju u tim danima.

Kvalitet treninga

Samim tim dolazimo do druge stvari, a to je kvalitet treninga. Ako ste umorni, gladni ili se jednostavno ne osećate dobro pomerite svoj trening za neki drugi dan. Možda se neke moje kolege neće složiti sa tim ali ja nisam za to da „ispoštujete“ trening po svaku cenu. Trening treba da bude nešto u čemu ćete uživati, neko vreme koje ćete posvetiti sebi i ne trebate ga posmatrati kao obavezu već naučite da uživate u njemu. Ako treningu pristupite kao obavezi velika je šansa da će vam nakon nekog vremena to postati jako naporno. Najčešće takvi vežbači odlaze na trening odmah nakon posla, često umorni i gladni kako bi se što pre rešili te obaveze (treninga) . Kada trenirate u takvom stanju treninzi ne mogu biti na odgovarajućem nivou, koncentracija i motivisanost takođe i pored toga što neće biti očekivanih rezultata velika je šansa da dođe do povreda. To rezultira manjkom motivacije i odustajanjem od treninga, a kao što rekoh da ponovim još jednom neretko se završi i povredom.

Veoma često se dešava da su gore pomenuta dva primera povezana i da upravo vežbači koji treniraju odmah nakon posla treniraju svaki radni dan. Ne kažem da je to slučaj sa svima, ali uglavnom je to neki obrazac koji se ponavlja i sa kojim se najčešće susrećem. U tim slučajevima izgovor za ovakav pristup treningu je nedostatak slobodnog vremena. Međutim, ne samo da je bolje nego i preporuka da smanjite broj treninga u toku nedelje, ali da na svakom treningu odete odmorni i siti kako bi trening mogli da odradite kvalitetno i izvučete maksimum iz njega.

 

Foto:Wallp., Wallp.

 

Dušan Miletić
Powerlifting i benchpress takmičar