You are here

Trening sa sopstvenom težinom za jiu jitsu i borilačke sportove

Vežbe sa telesnom težinom su vrsta treninga snage, koja vam pomaže da izgradite mišiće i obnovite istrošenost mišića koja se razvija dok starite ili dok trenirate. Postoji mnogo studija koje pokazuju da je izgradnja mišićne mase odlična za vaše srce, pluća, proizvodnju hormona, krvne sudove, aktivnost mozga i vaše zdravlje uopšte. Posebna stvar kod vežbi sa telesnom težinom je da vam nisu potrebne mašine ili tegovi. Samo ste vi i vaši mišići protiv gravitacije. Dokazano je da vežbe sa telesnom težinom značajno poboljšavaju vaše sposobnosti, uključujući snagu, izdržljivost, brzinu, fleksibilnost, koordinaciju i ravnotežu.

Vežbe sa telesnom težinom su odličan izbor za ljude koji nemaju opremu, ali su zainteresovani za fitnes. Iako neke vežbe sa telesnom težinom zahtevaju opremu, većina njih ne. Jiu jitsu je odličan primer kada su u pitanju prirodni pokreti tela i vežbe sa sopstvenom težinom. Prirodne forme tela su ključne u razvijanju motorike i pokretljivosti za veštinu, a sa druge strane su sjajan način za izgradnju snage i kardiovaskularne izdržljivosti. Ove vežbe su takođe odlične kada putujete jer ih možete jednostavno raditi bilo gde. Ako uporedite vežbe sa telesnom težinom sa dizanjem tegova, manja je verovatnoća da ćete se povrediti zbog odsustva tegova koje vaše telo ne može da podnese. Vežbe sa opterećenjem su odlične ali velike težine mogu dovesti do povređivanja. Nije redak slučaj da čujemo kako je neko povredio kičmu radeći čučnjeve sa ne prirodno velikim težinama. Jedna od glavnih prednosti je i činjenica da vežbe sa telesnom težinom rade na nekoliko mišićnih grupa odjednom.

Ako radite vežbe sa telesnom težinom, većinu vremena nema izolacije jedne grupe mišića što je veoma važno za Jiu Jitsu, ili bilo koji drugi grepling sport. Razlog je veoma jednostavan, dok radite jiu jitsu svaki mišić na vašem telu učestvuje. Ovo je od velike važnosti za sve one koji imaju višak kilograma, a žele da smršaju. Dakle, bez obzira koju vrstu programa bodyweight treninga odaberete, sigurno je da ćete raditi na svojoj agilnosti, kardio aktivnosti i snazi. Vežbe sa telesnom težinom zasnovane na jiu jitsu pokretima su definitivno najbolje za vaš jiu jitsu napredak. U prevodu, dok gradite mišiće, mišićnu izdržljivost, kardio, snagu ili sagorevate masti, zašto ne biste trenirali jiu jitsu u isto vreme? A, to se upravo događa praktikovanjem prirodnih formi tela, odnosno telesne psiho-fizičke motorike. Jiu-Jitsu ima toliko pokreta koje radite sve vreme, pa ova rutina predstavlja sjajnu kombinaciju sa vašim treningom veštine.

U svakom slučaju, gradite svoje zdravlje kroz veliki izbor vežbi sa sopstvenom težinom.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine