You are here

Crveni dijamant među biljem - Godži bobice

Kako je rasla popularnost godži bobica, tako je raslo i interesovanje nauke za ovu namirnicu. Naučna zajednica je otkrila veliki broj benefita ovog bobičastog voća, od efekata u borbi protiv starenja do regulacije glukoze i podrške imuno sistemu. Latinski naziv ove biljke je Lycium barbarum. Poreklo vodi iz Azije, gde ih ljudi koriste kao lekovito bilje i dodatak ishrani već 2000 godina.

Da vidimo koje su to koristi korišćenja ovih bobica i šta naučna istraživanja kažu o tome.

Zaštita očiju i vida: Smatra se da godži bobice štite od očnih bolesti povezanih sa starenjem. Ovo voće dobro je za vid, jer sadrži visok nivo zdravih antioksidanata, posebno zaeksantina. Zaekstantin je antioksidant koji ljudsko telo ne može da sintetizuje, stoga je veoma važno da se unosi putem ishrane. Jedno naučno istraživanje je otkrilo da su starije osobe, koje su pile sok od godži bobica tokom 90 dana, značajno povećale nivo zaeksantina i drugih antioksidanata. Time su imali veću zaštitu od nastajanja oboljenja očiju vezanih za žutu mrlju koja mogu dovesti i do slepila.

Dobar izvor antioksidanata: Godži bobice pružaju podršku imuno sistemu jer sadrže snažne antioksidante. Antioksidanti su poznati po svojim imunološkim svojstvima i sposobnosti da se bore protiv štetnih slobodnih radikala i upala. Ove bobice sadrže velike količine vitamina A i C, kao i drugo bobičasto voće, uključujući borovnice i maline. Vitamini A i C su ključni za izgradnju imuniteta i sprečavanju bolesti, u rasponu od prehlade do raka.

Zaštita od kancerogenih oboljenja je još jedan od benefita ove namirnice. Visok nivo antioksidanata, uključujući vitamin C, zaekstantin i karotenoide, odgovorni su za borbu protiv ćelija raka. Antioksidanti usporavaju rast tumora, smanuju upalu i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz tela.

Zaštita zdravlja kože: Godži bobice su odličan saveznik u očuvanju zdravlja kože. Sadrže beta-karoten, koji je esencijalna biljna fitohemikalija. Beta-karoten je poznat po svojoj sposobnosti da kožu održava zdravom. Takođe, beta-karoten je sastojak koji se koristi u kremama za kožu i pored poboljšanja zdravlja kože, smanjuje iritacije i direktno utiče na usporavanje starenja.

Stabilizacija šećera u krvi je još jedna pozitivna refrenca ovog bobičastog voća. Mogu biti korisne u kontroli oslobađanja šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da godži bobice uravnotežuju nivo insulina i glukoze u krvi. Potreban je oprez ako je šećer već snižen u korišćenju ovih bobica. Kao I kod korišćenja antidijabetskih lekova.

Očuvanje zdravlja jetre: U tradicionalnoj kineskoj medicini, koriste se u lečenju bolesti jetre. I zapadna medicina je istraživanjima na životinjama otkrila da mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre. Istraživanje raka ovog organa kod ljudi otkrilo je da godži bobice mogu inhibirati rast tumora.

Godži bobice su pristune na našem tržištu i nije ih teško pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Ima ih u različitim oblicima i vrlo su lake za upotrebu. Naravno, kao i kod svega drugog, a pogotovo u ishrani, i ovde treba biti umeren.

 

Foto: Flickr, Wikimedia, Pixabay

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine
Povezani i slični tekstovi