Iako se smatra da je oko 50% svetske populacije inficirano helikobakterijom, većina njih ili ne oseća nikakve simptome, ili se oni ispoljavaju kao blagi gastritis (zapaljenje želudačne sluzokože, najčešće prouzrokovano povećanim lučenjem želudačne kiseline). Međutim, određen procenat inficiranih osoba ima simptome izazvane helikobakterijom, kao što su: bol u gornjem delu stomaka, gorušica, nadimanje, gubitak apetita, mučnina, neprijatan zadah.
Helikobakterija i pravilna ishrana
Iako ne postoji tačno određeni režim ishrane koji se propisuje prilikom infekcije helikobakterijom, postoji nekoliko vrsta namirnica za koje se smatra da mogu da pomognu u prevenciji oboljenja ili smanjenju simptoma kod inficiranih osoba. Međutim, samo ishranom skoro je nemoguće rešiti problem helikobakterije, ali ishranom se mogu olakšati simptomi.
S obzirom na to da ova bakterija izaziva i povećano lučenje želudačne kiseline, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno pogoršavaju tegobe. Takođe, da bi se sprečilo intenzivno stvaranje želudačne kiseline i bol u želucu, opšta preporuka je konzumiranje lako svarljive, vlaknaste hrane u manjim, a češćim obrocima.
Hrana koja se preporučuje prilikom infekcije helikobakterijom
Fermentisani proizvodi sa probioticima
Probiotici ili „dobre“, nepatogene bakterije se normalno nalaze u organizmu, i jedna od njihovih glavnih uloga je da učestvuju u procesima varenja hrane. Probiotici čine normalnu crevnu floru i održavaju ravnotežu sa „lošim“ bakterijama. Hrana koja sadrži probiotike posebno pomaže kod terapije antibioticima, jer nadoknađuje gubitak „dobrih“ bakterija. Naime, antibiotici deluju i na „loše“ i na „dobre“ bakterije, narušavaju mikrobnu ravnotežu u crevima, i tako prouzrokuju probleme sa varenjem, mučninu i dijareju.
Fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt i kefir, bogati su probioticima.
Voće i povrće
Ishrana bogata voćem i povrćem blagotvorno deluje na prevenciju svih gastrointestinalnih oboljenja. Iako je najzdravija forma sirovo voće i povrće, kod ljudi koji imaju simptome gastritisa, odnosno infekciju helikobakterijom, celuloza iz voća i povrća može mehanički da nadražuje sluzokožu koja je pod upalom. Zbog toga se preporučuje konzumiranje sokova od voća i povrća, ili blago dinstano/kuvano voće i povrće. Šargarepa, krompir, brokoli, jabuke spadaju u grupu vlaknaste, lako svarljive hrane, i najčešće ne izazivaju dodatne tegobe.
Ispitivanja su pokazala da polifenoli mogu da utiču na suzbijanje helikobakterije. Polifenoli se u značajnim količinama nalaze u bobičastom voću, kao što su borovnice, maline, jagode, kupine, brusnica. Oni mogu da smanje upalu, jačaju imunitet, ispolje antioksidantnu aktivnost. Samim tim mogu da deluju blagotvorno i na simptome infekcije helikobakterijom.
Iako citrusno voće sadrži velike količine vitamina C koji pomaže oporavku upaljenih tkiva, njihova prirodna kiselost može dodatno da nadraži želudac, pa se preporučuje umereno konzumiranje.
Med protiv helikobakterije
Neke vrste meda imaju bakteriostatsku aktivnost, što znači da sprečavaju razmnožavanje bakterija. Dokazana je uloga meda u smanjenju rizika od nastanka infekcije helikobakterijom.
Ulja i namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama
Maslinovo ulje, ulje lana, losos i tunjevina predstavljaju bogate izvore omega 3 masnih kiselina. Ove namirnice su pogodne u ishrani kod infekcije helikobakterijom, jer omega 3 masne kiseline mogu da smanje zapaljenjske procese.
Čajevi protiv helikobakterije
Čajevi sadrže veliki broj jedinjenja koja mogu da pomognu u borbi protiv helikobakterije i da ublaže simptome. Često se preporučuje zeleni čaj, ali i oni čajevi koji su mešavina lekovitog bilja, s obzirom na to da ti čajevi najčešće utiču na smanjenje procesa upale sluzokože želuca. Čaj od đumbira takođe može da bude koristan, jer smanjuje osećaj mučnine.
Namirnice koje treba izbegavati
Opšte je poznato da stres, loša ishrana, alkohol i cigarete mogu značajno da pogoršaju simptome infekcije helikobakterijom. Kod infekcije ovom bakterijom zabranjena je prerađena, pržena, dimljena, masna, kisela i jako začinjena hrana.
Potrebno je obratiti pažnju i na unos soli. Dokazano je da veće količine soli utiču na integritet sluzokože želuca, i tako olakšavaju nastanjivanje helikobakterije.
Alkohol, ali i veće količine kafe mogu da utiču na povećanje kiselosti u želucu. Njihovo konzumiranje se ne preporučuje kod osoba sa pomenutom infekcijom.
Kod nekih osoba, čak i neke vrste čajeva, male količine citrusa, ili blago začinjena hrana mogu značajno da pogoršaju stanje. Zbog toga je najbolje da se svaka osoba koja ima ovu infekciju posavetuje sa svojim lekarom ili nutricionistom oko načina ishrane. Ishranu treba uskladiti tako da unos hranljivih materija kroz različite grupe namirnica bude odgovarajući.
Literatura
- Holubiuk L, Imiela J. Diet and Helicobacter pylori infection. Prz Gastroenterol. 2016; 11(3):150-154.
- Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao C‐N, Tang G‐Y, Li S, Gan R‐Y, Li H‐B. Natural products for the prevention and management of Helicobacter pylori infection. Compr Rev Food Sci Food Safety.2018; https://doi.org/10.1111/1541-4337.12355
- Homan M, Orel R. Are probiotics useful in Helicobacter pylori eradication? World J Gastroenterol. 2015; 21(37):10644-10653.