You are here

Izvor zdravlja crna zova (Sambucus Nigra)

Ne toliko poznata široj populaciji, ovo je jedna od najcenjenijih i najviše korišćenih lekovitih biljaka koja i u savremenom svetu nalazi svoju primenu. Zova je voće koje pripada rodu Sambucus. Dominantno se gaji na severnoj hemisferi. Cvet i bobice crne zove sadrže veliki broj jedinjenja koja pozitivno utiču na organizam. Bobice su tamne boje i imaju specifičan ukus koji je veoma pogodan za dezerte, sirupe, namaze, mnoga pića.

Sveže bobice crne zove sadrže čak 80% vode, skoro 20% ugljenih hidrata, i jedan mali deo odlazi na proteine i masti. Od vitamina zastupljeni su A, B6 i C, a bogate su gvožđem, kalijumom, fosforom, bakrom, kao i dijetnim vlaknima. Takođe sadrže organske pigmente, tanin, karotenoide, aminokiseline.

Crna zova je prava riznica zdravlja. Od aktivnih materija koje sadrži najpoznatiji su antocijanini, koji jačaju imunski sistem i flavonoidi, koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene ćelije organizma.

Antocijanini su pigmenti koji voću daju lepu crvenu, tamnocrvenu ili ljubičastu boju. Pripadaju klasi flavonoida. Predstavljaju pravu „bombu“ biološki aktivnih materija koje su u stanju da, ako se redovno unose u organizam, utiču na izmene biohemijskih i fizioloških karakteristika organizma u pravcu dugotrajne zaštite od mnogih savremenih bolesti. Antocijanini smanjuju zapaljenske i alergijske reakcije. Takođe, štite od posledica stresnih reakcija održavajući niže nivoe adrenalina u krvi. Imaju izuzetno jaku antioksidativnu moć, mnogo jaču od vitamina E. Doza od 5mg antocijanina je dnevna mera unosa koju ima npr. šolja borovnica. To je doza koja efikasno štiti krvne sudove, poboljšava cirkulaciju, povećava protok hranljivih materija. Istraživanja su potvrdila da unosom određenih biološki aktivnih materija putem namirnica štitimo genetski materijal od oštećenja, naročito onih koji su izazvani slobodnim radikalima, i tako još na molekularnom nivou smanjimo sklonost ka bolestima i njihovo ispoljavanje. Drugo bobičasto voće koje je poznato po antocijaninima su: kupine, maline, borovnice, aronija, brusnice, semenke grožđa. Ne manje značajna, antikancerogena svojstva antocijanina koja se ispoljavaju kroz usporavanje ili čak i zaustavljanje razvoja malignih ćelija.

Crna zova ima širok spektar delovanja kod različitih oboljenja, i olakšava simptome mnogih bolesti.

Antiinflamatorna svojstva, zajedno sa antioksidantima koje sadrži, čine crnu zovu prirodnim lekom protiv upale sinusa. U cvetu ove biljke se nalazi jedinjenje poznato kao sinupret. Sinupret je deo terapijskog protokola bakterijske upale sinusa koji dovodi do vidnog poboljšanja kliničke slike kod pacijenata koji su ga koristili (naročito uz ostalu terapiju koju čine antibiotik i dekongestiv).

Jedinjenja iz ove biljke na prirodan način stimulišu sagorevanje i eliminaciju masti iz organizma. Regulišu nivo šećera u krvi kroz ubrzanje metabolizma glukoze i lučenja insulina. Crna zova se smatra prirodnim diuretikom jer pospešuje stvaranje i izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Utiče na sveukupno fizičko i mentalno stanje tela, te se preporučuje naročito osobama izloženim većim fizičkim naporima i stresu. Sok od bobica je izuzetna prevencija mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Olakšava simptome alergija kroz stimulaciju i jačanje imunskog sistema. Antioksidanti uz vitamin A čine dobru podlogu za primenu ove biljke u kozmetičke svrhe.

Cvet i bobice su jedini jestivi delovi, o čemu naročito treba voditi računa, jer sveže termički neobrađene bobice u sebi sadrže cijanid u tragu. Od crne zove se pravi sok, sirup, čaj, vino, ali i postoji i u obliku tableta, masti, sprejeva. Od lišća se pravi melem koji se lokalno primenjuje kod rana, opekotina, suve kože, ekcema, bolnih mesta, pa čak i spoljašnjih hemoroida.

Postoje određena stanja kada ne bi trebalo koristiti crnu zovu ili uz oprez i konsultaciju sa lekarom, to su: preosetljivost na cvet ili bobice, u trudnoći ili u periodu dojenja, autoimunim bolestima, neki lekovi, i deca samo uz konsultaciju pedijatra. Ovo je samo potvrda moći koju ima ova biljka u funkciji zdravlja.

 

 

Literatura:

Mlynarczuk K, Walkowiak-Tomczak D, Lysiak GP (2018). Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry. J Funct Foods. 2018 Jan; 40: 377–390.

Mahboubi M (2020). Sambucus nigra (black elder) as alternative treatment for cold and flu. ADV TRADIT MED (ADTM). 2020 Jul 10 : 1–10.

Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E (2019). Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med; 42:361-365.

https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits#1

 

Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede