You are here

Jeste li za masažu?

U današnje vreme, ljudi svih starosnih doba se sve više okreću prirodnim terapijama kao sredstvu koje će im omogućiti srećan i harmoničan život, lišen prisustva bolesti. Masaža je odlično preventivno lečenje, suštinski važno za održavanje zdravlja.

Masaža je lekarska veština kojom se mehanički deluje rukom određenim hvatovima na telo, njegove delove, organe i razna tkiva. Masaža je isceliteljsko umeće koje ima koristan efekat na sve telesne sisteme poput: kože, potkožnog tkiva, nervnih, krvnih i limfnih sudova, mišića i tetiva, fascija, ligamenata, zglobova, pa i kosti. Masažom trbušnog zida može se delovati na trbušne organe.

Masaža je korisna u pogledu aktivnosti kože i njene ishrane. Odstranjivanjem gornjeg epitelnog sloja vrši se mehaničko čišćenje kože. Ubrzava se lokalni krvotok i razmena materija, te potrošnju kiseonika, što je jedan od faktora bolje ishrane kože i njene regeneracije. Neposredno posle masaže koža postaje toplija za 2 do 3 ºC, crvenija, mekša, rastresita, elastična i otporna. Masažom se stimulišu znojne i lojne žlezde u koži i podstiče se njihova funkcija.

Nervni sistem je podložan dubokom uticaju primene masaže. Efekti masaže mogu da budu umirujući i sedativni, pružajući olakšanje kod nervne razdražljivosti. Masaža opušta, uvodi u stanje prijatnosti, lake zamorenosti, prijatne topline. Otklanja umor brže nego pasivan odmor i mirovanje. Poremećaji kao što su nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom, reaguju na isceliteljsku moć dodira. Alternativno, efekti masaže na nerve mogu biti i stimulativni, dovodeći do povećanja aktivnosti mišića, krvnih sudova i žlezda.

Masažni pokreti opuštaju i istežu mišiće i meka telesna tkiva, doprinose njihovom boljem tonusu, eliminišu metaboličke produkte. Takođe se može delovati i na fibrozna tkiva, adhezije i staro ožiljno tkivo. Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u mišićima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se oni nalaze, doprinoseći njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ukočenost zglobova i bolovi bivaju ublaženi, kretanje je olakšano, a opšte stanje prijatnije.

Masaža smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz kardiovaskularni sistem. Rad srca postaje pravilniji, a smanjuje se i visok krvni pritisak.

Limfni sistem biva podstaknut, a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaže, velikom brzinom se eliminišu otpadne supstance akumulirane u telu izloženom stalnom stresu.

Respiratorni sistem reaguje na povećanu aktivnost u plućima podstaknutu masažom. U toku tretmana, disanje se usporava i produbljuje. Sluz i bronhijalni sekreti se mogu eliminisati nakon masažnih pokreta u predelu leđa i pluća.

Masaža podstiče peristaltičku aktivnost gastrointestinalnog trakta, jača zidove creva i abdomena i stimuliše izlučivanje enzima koji potpomažu varenje i eliminaciju hrane.

Masažom abdomena i leđa, podstiče se aktivnost bubrega, čime se ubrzava eliminacija otpadnih materija i umanjuje zadržavanje tečnosti.

Brojni su primeri primene masaže u oporavku sportskih povreda. Ona pojačava protok krvi kroz povređene regije, čime se znatno ubrzava proces izlečenja. Ublažava bol tako što se istežu meka tkiva i oslobađaju endorfini. Poboljšava se elastičnost i savitljivost tkiva što doprinosi sprečavanju stvaranja adhezija ili ožiljnog tkiva.

Telo i um ne bi trebalo posmatrati kao odvojene entitete. Fizički simptomi kao što su glavobolje i konstantni zamor, često su indikacija nečega što se nalazi „u našoj glavi“. Grčenje i zatezanje mišića jeste reakcija na bes i uznemirenost, a njihovo opuštanje znak da se mirimo sa onim što se dešava u našem životu. Masaža je od suštinskog značaja za naše fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje. U kombinaciji sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem, podstiče povećanje energije i vitalnosti, gipkosti, relaksacije, duševnog mira i sreće.

 

 

Literatura:

Hemmings BSmith MGraydon JDyson R(2000). Effects of massage on physiological restoration, perceived recovery, and repeated sports performance. Br J Sports Med. 2000 Apr;34(2):109-14; discussion 115.

https://www.massagetherapyreference.com/effects-of-massage-therapy/

Jamsek MC (2013). Remedial Massage Therapy: Physiological Effects of Swedish Massage. University of New England (Australia).

 

Foto: Flickr, Flickr, Needpix

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede