You are here

Sprečite dijabetes povećavanjem nivoa testosterona - Treningom snage

Nizak testosteron (T) je u više navrata povezan sa slabljenjem zdravlja kod muškaraca, i Španska studija je potvrdila da muškarci sa slabim T nivoima imaju veću učestalost dijabetesa tipa 2 i intoleranciju na glukozu. Svi učesnici studije imali su T nivoe u granicama normale za njihove godine (36-85), ali oni na donjoj granici imali su veće šanse da obole od dijabetesa ili da budu u predijabeticnom stanju. Učesnici kojima je testosteron bio u nivoima najnižeg kvartala bili su 2.5 puta više podložniji insulinskoj otpornosti nego oni kojima je nivo hormona bio u gornjem kvartalu.

Istraživaci savetuju da bez obzira na uobičajene faktore koji doprinose dijabetesu kao što su godine i visoki indeks telesne mase, muškarci sa niskim T nivoima imaju povećan rizik za dijabetes, što znači da čak i mladji muškarac, sa idealnom telesnom kompozicijom i niskim nivoima anaboličkog hormona, ima povećan rizik od obolevanja. Ovo je značajno zato što ukazuje na direktnu ulogu testosterona za zdravlje muškaraca i insulinske osetljivosti, pre nego višesmerni faktor sa salom i kompozicijom mišićne mase.

Kako bi prirodno povećali Vaše T nivoe, morate da radite vežbe za veliku mišicnu grupu (čučnjevi, mrtva dizanja, power cleans, itd.) na početku vežbanja, a veliki obim tereta sa teškim dizanjima. Čini se da su duži periodi pauze efektivniji (najmanje 1-2 minuta) jer dozvoljavaju oporavak i veće težine. Kružno treniranje ili super serije mogu biti dobar izbor u zavisnosti od Vaših ciljeva.

Galerija: 
Vladica Jovanović
Bodybuilding takmičar