You are here

Impresivne prednosti OMEGA-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su od velikog značaja za naše zdravlje, pravilan razvoj i funkcionisanje organizma. Poznate su i kao polinezasićene masne kiseline koje predstavljaju izvor energije i pomažu da srce, pluća i krvni sudovi funkcionišu na pravi način.

Te masti dolaze u 3 glavna oblika: 1. alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se nalazi u orasima, lanenom semenu i čia semenkama; 2. eikozapentaenska kiselina (EPA) i 3. dokosaheksaenska kiselina (DHA), i one su najviše zastupljene u masnim ribama (haringa, tuna, losos, bakalar, skuša), a ima ih i u ribljem ulju i morskim plodovima.

 

Prednosti omega-3 masnih kiselina

- pomažu u smanjenju hroničnih upala;

- smanjuju rizik od srčanih bolesti;

- smanjuju nivo triglicerida (masti u krvi);

- smanjuju „loš“ LDL holesterol, a podižu nivoe “dobrog” HDL holesterola;

- efikasne su za održavanje normalnog krvnog pritiska;

- pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka;

- sprečavaju stvaranje naslaga u arterijama;

- uspešne su u lečenju bolesti masne jetre;

- mogu pomoći u lečenju reumatoidnog artritisa - smanjuju bol kod upalnih procesa u zglobovima, kao i jutarnju ukočenost;

- mogu poboljšati zdravlje kostiju i zglobova, što smanjuje rizik od osteoporoze;

- uspešne su kao dodatna terapija za lečenje inflamatornih bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis);

- poboljšavaju zdravlje očiju - unosom adekvatne količine omega 3 masnih kiselina smanjuje se rizik od makularne degeneracije;

- mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije;

- mogu biti značajna podrška u borbi protiv starenja - poboljšavaju čvrstoću i elastičnost kože;

- deluju na redukciju tegoba kod metaboličkog sindroma (ovaj sindrom podrazumeva postojanje centralne gojaznosti - masnih naslaga u predelu trbuha, visokog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, visokog nivoa triglicerida, niskog nivoa “dobrog” holesterola);

- poboljšavaju zdravlje mozga - smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti;

- smanjuju rizik od raka debelog creva, raka prostate i raka dojke;

- mogu uticati na poboljšanje kvaliteta sna, jer san je jedan od temelja zdravlja;

- pomažu sagorevanju masti i gubitku kilograma;

- štite kožu od sunčevog zračenja i smanjuju crvenilo kože;

- efikasne su u smanjenju rizika od pojave bubuljica i akni.

 

Kao što možemo zaključiti iz svega navedenog, omega-3 masne kiseline obavezno treba uvrstiti u ishranu, a tu se, pre svega, misli na konzumiranje masne ribe. Unos suplemenata je uvek opravdan kada se putem hrane ne mogu uneti adekvatne količine ovih esencijalnih masnih kiselina.

 

Ono što je bitno, omega-3 masne kiseline mogu da stupaju u interakciju sa nekim lekovima. Ukoliko osoba ima neku hroničnu bolest i svakodnevno koristi lekove, najbolje je da porazgovara sa svojim lekarom, pre nego što počne sa suplementacijom omega-3 masnih kiselina.

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu