You are here

(Ne)moć efedrina

Pre nego krenemo u diskusiju o jednom od najpopularnijih stimulanasa „sa one strane zakona“ u svetu fitnesa i bodibildinga, naglasimo da je sadržaj ovog teksta isključivo informativnog karaktera.

Ne podržavamo ni na koji način zloupotrebu zabranjenih supstanci, kao ni prodaju i distribuciju istih!!!

Efedrin se kao lek dosta koristio u prošlosti, naročito kao sastojak kapi za nos zbog svog dekongestivnog efekta, u tretmanu hronične hipotenzije (nizak krvni pritisak, naročito vezano za hipotenziju uzrokovanu anestezijom), u terapiji astme zbog bronhodilatatornog efekta. Pre nekoliko decenija se mogao naći i kao sastojak suplemenata iz kategorije sagorevača masti. Ovaj alkaloid sa moćnim simpatikomimetičkim efektima poznat je u kineskoj tradicionalnoj medicini kao sastojak biljke Ephedra sinica (Ma Huang). Pored efedrina ova biljka sadrži i „slabiji“ pseudoefedrin.

Svoju popularnost efedrin duguje moćnom stimulativnom efektu na centralni nervni sistem, utiče na termogenezu i lipolizu, a deluje i na smanjenje apetita što je naročito primamljivo kod restriktivnih dijeta.

Često se efedrin poistovećuje sa beta-2 agonistima, popularnim klenbuterolom i salbutamolom, ali za razliku od njih efekti efedrina se vezuju za „aktivaciju“ alfa i beta receptora koja nije tako selektivna. S obzirom na tu neselektivnost efedrin deluje i na krvne sudove (vazokonstrikcija – sužavanje krvnih sudova), a posledično utiče i na porast krvnog pritiska, kao i na srčanu frekfenciju (ubrzanje rada srca). Efedrin izaziva drastično oslobađanje noradrenalina i na periferiji, kao i na nivou CNS. Pomenimo da je po strukturi jako sličan amfetaminu koji ima jače stimulativne efekte. Isto tako preko beta-2 receptora efedrin izaziva i moćan bronhodilatotrni efekat (širenje disajnih puteva). Postoje tvrdnje da efedrin deluje najjače na beta-3 adrenergičke receptore koji se nalaze na adipocitima i tako ima jedinstven direktan efekat na termogenezu i lipolizu kako lokalno, tako i centralno.

Često se efedrin kombinuje sa kofein i aspirinom. Smatra se da kofein i efedrin deluju sinergistički kada je u pitanju fat-burn efekat, kao i stimulativni efekat, dok aspirin „navodno“ ima tzv. zaštitnu funkciju kada su u pitanju efekti na krvne sudove. Za sada su sve ove tvrdnje na nivou nagađanja, jer izuzimanju moguće interakcije između „unetih supstanci“ i individualnu osetljivost na iste!!!

Mogu se čuti tvrdnje „kvazi-fitnes gurua“ da je efedrin kod zdravih osoba bezbedan za upotrebu pod uslovom da se pažljivo dozira?! Tvrdnja oko koje se može povesti dosta polemika naročito ako uzmemo u obzir realno stanje stvari i mehanizam dejstva istog. Neželjeni efekti svakako zavise od doziranja, ali najviše od individualne osetljivosti na supstancu – najupečtljaviji su – pojava aritmija, povišen krvni pritisak, ređe pojava konvulzija, nesvestica, mučnina, glavobolje, nesanica.

Ukoliko već postoje pridruženi kardiovaskularni rizici neželjeni efekti zloupotrebe efedrina mogu biti fatalni!

POVIŠEN KRVNI PRITISAK + VAZOKONSTRIKCIJA + „SLABOST KRVNOG SUDA“ + ARTIMIJE = FATALAN ISHOD

Da slikovito pojasnimo – ako imate neki oblik suženja krvnih sudova npr. na nivou koronarnih krvnih sudova( ateroskleroza)  koji ishranjuju srčani mišić izvesna je kompromitivanost cirkulacije koja može dovesti do ishemije, tj. izumiranja tkiva i posledične pojave infarkta gde težina kliničke slike zavisi od širine vaskularne mreže koja je zahvaćena procesom.

Ako pak postoji problem sa krvnim sudovima mozga, npr. kod mlađe populacije su čest problem arterio-venske malformacije, moguće je da dođe do rupture na tim „punctum minoris resistentiae“ i jako teške kliničke slike.

Sve je više „naprasnih“ smrtnih ishoda vezanih za aktivne sportiste i zloupotrebu efedrina( fudbal naročito).

Efedrin ima i adiktivni potencijal, smatra se da deo svojih efekata ostvaruje i preko dopamina. Neki „hardcore“ konzumenti fat-burn medikamenata sa one strane zakona predlažu uzimanje efedrina i klenbuterola naizmenično što može imati niz kumulativnih neželjenih efekata sa trajnim posledicama, a često i hiperakutnim fatalnim ishodom!

Ne zaboravite da ma kako vam delovao moćno efekat sagorevača masti sa „mračne strane“ najbitniji sagorevač masti je VOLJA. Volja za istinskom promenom na bolje kroz trajnu promenu životnih navika. Redovan trening, sređena ishrana, kvalitetan san, život sa smislom su formula uspeha, a ne efedrin, klenbuterol, T3, sibutramin i sl.

EFEDRIN JE PRE VIŠE OD DECENIJE BIO SASTOJAK BROJIH SUPLEMENATA IZ KATEGORIJE KOMPLEKSNIH SAGOREVAČA MASTI, ALI JE ZBOG MNOŠTVA POMENUTIH NEŽELJENIH EFEKATA I FATALNIH ISHODA „IZBAČEN IZ UPOTREBE“ U DIJETETICI TRAJNO!

Da li je išta vrednije od zdravlja?

 

 

Materijal korišten za izradu teksta:

https://dopinglinkki.fi/en/info-bank/doping-substances/ephedrine 

https://www.aacc.org/community/divisions/tdm-and-toxicology/toxin-library/ephedra-sinica

https://www.federalregister.gov/documents/2004/02/11/04-2912/final-rule-declaring-dietary-supplements-containing-ephedrine-alkaloids-adulterated-because-they  

 

Foto:Pixabay

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi