You are here

Značaj biljke saw palmetto

U pitanju je ekstrat ljubičastih bobica palme saw palmetto, koja je poznata kao Serenoa repens. Raste kao drvo ili grm i ima bujne, zelene listove. Ostala uobičajena imena za palmetto su: američka patuljasta palma i kupusova palma. Biljka je poreklom iz Zapadne Indije, a u SAD raste u toploj klimi jugoistočne obale. Poznata vekovima, biljka se koristi u tradicionalnoj i alternativnoj medicini. Glavni aktivni sastojci su masne kiseline, biljni steroli i flavonoidi. Bobice takođe sadrže polisaharide visoke molekulske težine koji mogu smanjiti upalu i ojačati imunski sistem. Najvažniji faktor u vezi sa saw palmetto je to što je pokazano da usporava proizvodnju enzima 5-alfa reduktaze. Ovaj enzim pretvara muški hormon testosteron u dihidrotestosteron (DHT) - polni steroid i androgeni hormon. Iako je DHT važan jer igra ulogu u razvoju muškaraca, on takođe doprinosi mnogim uobičajenim zdravstvenim problemima kod njih, poput gubitka libida, povećane prostate i gubitka kose. Uzimanjem dodataka saw palmetto ili korišćenjem ekstrakta ove korisne biljke, inhibirate proizvodnju ovog hormona i izbegavate ove probleme koji se primećuju kod sredovečnih i starijih muškaraca.

Šta su pogodna dejstva ove biljke:

Leči dobroćudnu hipertrofiju prostate (BPH). Istraživanja pokazuju da palmetto inhibira testosteron da se veže i stimuliše ćelije prostate, što smanjuje umnožavanje ćelija prostate i time njeno povećanje. Ostali tretmani BPH, alfa blokatori i inhibitori 5-alfa-reduktaze sami uzrokuju seksualne disfunkcije - dok je saw palmetto prirodni dodatak koji nema dugačku listu neželjenih efekata

Smanjuje rizik od raka prostate. Uz prethodno navedene efekte, studije su takođe pokazale da palmetto inhibira rast ćelija karcinoma prostate i može uništiti opasne ćelije. Još jedna zanimljiva napomena se odnosi na istraživanja koja su rađena kako bi se potvrdio njegov efekat na vreme oporavka posle operacije prostate.

Pomaže kod gubitka kose. Ekstrakti saw palmeto deluju kao lekovi protiv gubitka kose jer održavaju nivo testosterona uravnoteženim. Kako muškarci stare, produkcija testosterona se smanjuje, a 5a-Dihidrotestosteron (DHT) raste. Uzrok gubitka kose je zbog osetljivosti folikula dlake na DHT, koji je muški androgeni hormon koji uzrokuje smanjenje folikula, što rezultira kraćim životnim vekom i smanjenjem stvaranja kose. Pozitivni efekti ovog tipa su ustanovljeni i kod žena.

Zadržava nivo testosterona. Budući da palmetto inhibira pretvaranje testosterona u DHT, telo zadržava normalni nivo testosterona. Ovo pomaže kod gubitka težine, odgovora na bol, gubitka kose i seksualnog nagona.

Opšta dnevna doza palmeta je od 160–320 miligrama. Ovo zavisi od vašeg zdravstvenog stanja, a o tome treba odlučiti uz konsultaciju lekara. Najčešće prijavljeni neželjeni efekti su: bol u stomaku, proliv, mučnina, umor, glavobolja, smanjen libido. Najverovatnije  nije bezbedna za upotrebu tokom trudnoće ili tokom dojenja jer deluje poput hormona. Neke pilule za kontrolu rađanja sadrže estrogen, a palmetto može smanjiti efekte estrogena u telu te time može smanjiti efikasnost kontracepcijskih pilula.

Na kraju, može se zaključiti da je u pitanju biljka izuzetnog lekovitog svojstva čiji je primarni efekat korekcija hormonskog disbalansa u metabolizmu testosterona koji postaje značajan problem kod muškaraca u srednjem i starijem životnom dobu. Ono što je posebno važno je to da od njega velike koristi mogu da imaju i žene upravo u stanjima za koje je i kod njih, u osnovi sličan uzrok hormonskog  poremećaja u pitanju.

 

 

Literatura:

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-saw-palmetto-88334

https://www.nccih.nih.gov/health/saw-palmetto#:~:text=Currently%2C%20saw%20palmetto%20is%20promoted,hair%20loss%2C%20and%20other%20conditions.

Kwon Y (2019). Use of saw palmetto (Serenoa repens) extract for benign prostatic hyperplasia.Food Sci Biotechnol. 28(6): 1599–1606. Published online 2019 Apr 17. doi: 10.1007/s10068-019-00605-9

 

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede