You are here

DO HORMONSKOG BALANSA UZ MAKU?!

Jedan od „hitova“ u svetu suplemenata koji se tiče hormonskog balansa je MAKA, biljka slična rotkvici, iz porodice kupusnjača (rođaka brokolija), koja se vekovima koristi u Peru. Ova biljka uspeva na većim nadmorskim visina, preko 4000 m i idealno uspeva na Andima (Peru).

Narodi Anda su poznavali 6 vrsta ove biljke koje su se razlikovale po boji, a i bogatstvu „aktivnih supstanci“, pre svega alkaloida – makamida i makaena kojima se pripisuju blagotvorna svojstva. U svetu suplmenata su najrasprostranjenije – žuta, crvena i crna. Smatra se da su crvena i crna maka alkaloidno „jače“, pa se njihova upotreba ne proporučuje kod dece i starijih osoba.

Često se kao oznaka na proizvodima na bazi make, nalazi „maca root“, što se odnosi na koren biljke sličan repi koji je najbogatiji aktivnim sastojcima.

Ono što je zajedničko „svim varijetetima“ ove biljke je da spadaju u kategoriju super-hrane, neprevaziđenih adaptogena, afrodizijaka (prirodna vijagra), a široku upotrebnu vrednost imaju sa aspekta uspostavljanja hormonskog balansa kod oba pola (mada se crvena maka smatra „ženskom“, a crna „muškom“), a i dobre cikrulacije. Najraspostranjenija u svetu sumplemenata je žuta (zlatna) maka, a efikasnost make i uticaj na organizam su značajno bolji ako je ona gelatinizirana.

Maka obiluje i biljnim sterolima - beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol, kao i masnim kiselinama linolenska, palmitinska i oleinska, koji takođe doprinose hormonskom balansu, uspostvaljanju normalnih vrednosti holesterola, zdravlju prostate i „jakom imunitetu“. Tu je i mnoštvo mikroelemenata - kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, gvožđe, natrijum, bakar, cink, mangan, selen, bor, silicijum, bizmut, kao i vitamina B-grupe, esencijalnih amino kiselina, antioksidanasa (izotiocijanati, flavonoidi…)

Smatra se da „maka-alkaloidi“ na neki način „restartuju“ hipotalamo-hipofiznu osovinu. Rekli smo da je MAKA adaptogen, što znači da bukvalno adaptira telo i psihu na većinu spoljašnjih i unutrašnjih faktora – hroničan stres, loš san, loša ishrana, duvanski dim, alkohol, manjak aktivnosti i kontaminirana životna sredina…

Naravno, MAKA, ma kao njeni efekti zvučali svemoćno jedino deluje ako smo spremni da svoje životne navike menjamo „na bolje“ !

MAKA je pogotovu omiljena među pripadnicama lepšeg pola za lakše i brže prevazilaženje PMS-a. Dakle, nema onog „divljačkog nagona za hranom“, spavanjem, depresije, „želje za svađom“, naglih promena raspoloženja. MAKA se smatra i lekom za lakše prevazilaženje „kriznih promena“ u toku menopauze i andropauze.

Neke studije ukazuju i na povoljan uticaj MAKE na normalizaciju funkcije štitne žlezde (stabilizuje produkciju TSH), normalizuje nivoe testosterona, broj i pokretljivost spermatozoida, libido, „olakšava“ PCOS (sindrom policističnih jajnika). Naravno, dodatna klinička istraživanja na ovu temu su neophodna, tako da uvek moramo imati zdravorazmunu kritičnost i ne povodimo se olako za reklamnim sloganima!

Uvek prvo počnimo od onoga što možemo uraditi za sebe, rastrećivanjem naših organa od stresa loše ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, neadekvatne hidriranosti, nedovoljno sna, pa tek tada tražimo magične eliksire večite mladosti!

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi