You are here

Suplementi kao pomoć u održanju normalnog nivoa šećera u krvi

 

Svaki sportista zna da je jedna od ključnih stvari za stabilan nivo energije, brz oporavak i normalno funkcionisanje u toku dana održanje stabilnog nivoa šećera u krvi. Razloga za to ima mnogo. Ne samo da je održanje zdravog nivoa šećera u krvi povezano sa smanjenim rizikom od oboljevanja od srčanih bolesti, već nedavne studije pokazuju da to utiče i na procese starenja u organizmu - kako iznutra tako i spolja. Ukoliko Vam je stalo do lepog i mladalačkog izgleda, jednako je važno da obratite pažnju na kontrolu šećera u krvi.

Glikemijski indeks

Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Ugljeni hidrati koji se brzo razgrađuju u organizmu imaju visok glikemijski indeks. Nivo šećera u krvi raste visoko i brzo. Ugljeni hidrati koji se razlažu sporo, oslobađajući glukozu postepeno u krvotok, imaju niži glikemijski indeks. Trebalo bi staviti akcenat na namirnice koje imaju GI 50 ili niže, kako bi se održao zdrav nivo glukoze (šećera) u krvi.

Za optimalno zdravlje i nivo glukoze u krvi, svakako je najvažnija pravilna ishrana. Najveći neprijatelji su beli šećer, belo brašno, slatkiši, sokovi i većina proizvoda koja sadrži skriveni šećer. Više saveta u vezi ishrane možete potražiti na Pansport forumu. Vežbanje značajno utiče, s obzirom na to da pomaže insulinu da šećer iz krvi dostavi ćelijama gde će se on iskoristiti za više energije. Takođe, kontrolom šećera i kalorijskog unosa i redovnim vežbanjem izbećićemo gojaznost. Pored toga, važan je i san i odmor.

Neki od suplemenata koje je važno pomenuti kada je u pitanju održanje optimalnog nivoa šećera u krvi su hrom pikolinat i alfa-lipoinska kiselina.

Hrom pikolinat

Hrom je esencijalni mineral koji je potreban našem telu u manjim količinama. Hrom igra važnu ulogu u metabolizmu masti i ugljenih hidrata u telu. Hrom pikolinat može imati značajan efekat na održanje optimalnog nivoa šećera u krvi, zbog čega je čest sastojak sagorevača masti. Samim tim što utiče na stabilnost nivoa šećera u krvi utiče i na smanjenje apetita. Hrom pikolinat takođe može uticati na snižavanje nivoa holesterola u krvi i utiče pozitivno na zdravlje srca. U Pansportovoj ponudi nalazi se proizvod Chromium Picolinate u dozi od 50 mcg po kapsuli, firme Universal Nutrition. Takođe, hrom kao dodatak može se naći i u sastavu preparata Biotech L-carnitine chrome.

 

 

 

Alfa-lipoinska kiselina

Lipoinska kiselina ima tu sposobnost da učestvuje u proizvodnji energije u telu, kao i u brojnim fiziološkim funkcijama. Lipoinska kiselina je antioksidant koji se prirodno proizvodi u telu, i zbog toga se naziva i „metaboličkim“ antioksidantom. Pored toga što je moćni antioksidant, alfa-lipoinska kiselina pomaže telu da koristi glukozu, tako da je korisna u snižavanju šećera u krvi i u slučajevima dijabetesa. Ovo je takođe od velike važnosti kada su u pitanju sportisti i rekreativci. ALA takođe poseduje i transportne osobine, omogućava bolji transport hranljivih materija do mišića i zbog toga je često u sastavu drugih kompleksnijih suplemenata.

Lipoinska kiselina je takođe ko-faktor za neke od važnih enzima odgovornih za pretvaranje hrane koju unosimo u energiju, poznatu kao ATP (adenozin-tri fosfat). ATP je neophodan za obezbeđivanje energije za ćelijske funkcije, i energetski je izvor za mišiće za izrazito kratke, eksplozivne intervale. U Pansportovoj ponudi nalazi se proizvod Alpha Lipoic Acid (ALA) firme Natrol.

Uloga vlakana

Svakako ne smemo zaobići i važnost vlakana u ishrani za kontrolu nivoa šećera u krvi. Vlakna usporavaju oslobađanje glukoze u krvotok. Zaista, naš organizam jeste stvoren za unos velike količine žitarica, povrća, voća, orašastih plodova i dr. pre nego obrađene, procesirane hrane, na šta je naše čulo ukusa naviklo. Dodajte više vlakana u Vašu ishranu i primetićete rezultate. U Pansportovoj ponudi nalazi se i proizvod Twinlab Fiber Sol koji sadrži mnogobrojna, prirodna, biljna vlakna koja potiču iz voća i povrća. Svaka kapsula pruža prednost hemiceluloze (guma i pektin) i polisaharida koji su izuzetno važni za održavanje normalnog funkcionisanja digestivnog trakta i. Vlakna pomažu telu da se šećer iz hrane sporije apsorbuje. S obzirom da u tom slučaju šećer sporije dospeva u krvotok, nivo šećera neće biti povećan do tog nivoa kao što bi bio da vaš obrok nije sadržao vlakna. Stabilni nivo šećera u krvi nije bitan samo za dijabetičare, već i za svakoga od nas. Ishrana bogata prostim šećerima na redovnoj bazi može dovesti vremenom do brojnih komplikacija.

Pre upotrebe suplemenata, preporučljivo je da se savetujete sa Vašim lekarom. Ukoliko imate pitanja u vezi ishrane, suplementacija ili treninga, možete nam pisati na Pansport Forumu!

Monika_profile_pic_copy

 

 

 

Galerija: omogućio Pansport Forum